Logarjeva: V Mariboru trije primeri brazilske variante koronavirusa. Okuženi niso nikamor potovali. Štrukelj: Tudi cepiva imajo neželene učinke, ampak ...

08.03.2021 11:38
Brazilski podtip covida-19 je bil potrjen pri treh osebah v eni družini, je povedala Mateja Logar. Družinski kontakti so bili tesni. "Upajmo, da gre tukaj za vnos iz tujine, ki ni bil popolnoma prepoznan, in da večjega širjenja ne bomo deležni," pravi vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mateja Logar 
Daniel Novaković/sta

Trije z brazilskim podtipom covida-19 niso nikamor potovali. Prenos se je zgodil v delovni organizaciji. Zbolel je zaposleni - je na zdravljenju v bolnišnici - in prenesel okužbo domov. Dva družinska člana sta v domači oskrbi.

Ukrepi bodo ostali, kaj pa maske v šoli?

Na žalost se stanje z okužbami ne izboljšuje tako hitro, kot si vsi želimo, je, prvič v tej funkciji na tiskovni konferenci vlade, povedala Mateja Logar z ljubljanske Infekcijske klinike. Ta teden večjega sproščanja ukrepov verjetno ne bo, je povedala. 

Manj obolelih pomeni manj pritiska na bolnišnice, je ponovila, kako pomembno se je obnašati v epidemiji previdno. 

Logarjeva je odgovorila tudi na pomisleke, da morajo z zadnjo vrnitvijo v šolske klopi v učilnicah ves čas imeti na obrazu masko.

Če sta v prostoru dve osebi in nobena ne nosi maske, je 70-odstotna verjetnost, da bo drugi zbolel, če je eden okužen. Najbolj učinkovit ukrep je, da imamo vsi maske, je ponovila. Tveganje za prenos okužbe prav tako izniči redno zračenje prostorov, je povedala. 

"Številne raziskave so pokazale, da se med uporabo maske odstotek kisika v krvi ne zniža," je zavrnila skrb, da bo otrokom zaradi mask primanjkovalo kisika za možgane. 

Sporne serije AstraZenece ni v Sloveniji

Čimprej moramo doseči vsaj minimalno, 60-odstotno precepljenost po besedah Logarjeve, 90-odstotna precepljenost pa virus ustavi, je rekla. Poročanje o neželenih pojavih nas ne sme ustaviti, je poudarila. Določene blažje reakcije po cepljenju so pričakovane in minejo v 48 urah. Pač, tudi cepivo je neke vrste zdravilo, je rekla.

O zadnjih dveh hujših reakcijah na cepljenje v Avstriji pa je Logarjeva povedala, da vzročna zveza s cepljenjem in zapleti ni potrjena. Povedala je tudi, da Avstrija ni v celoti ustavila cepljenja s cepivom AstraZenece, ustavljena je bila samo ta serija cepiva. Sporne serije cepiva v Sloveniji nimamo in cepljenje poteka normalno naprej.

Cepivo Johnson&Johnson v Sloveniji čez en mesec

11. marca se pričakuje "verjetno pozitivno" mnenje Evropske agencije za zdravila (Ema) še za cepivo Johnson&Johnson. V Sloveniji bi ga nato dobili v dobrem mesecu dni, je napovedal Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo. 

V različne klinične študije tega cepiva v Evropi, ZDA, Braziliji in Južni Afriki je bilo vključenih 44 tisoč ljudi. Učinkovitost cepiva v ZDA je 72-odstotna, v Brazilili in Afriki pa nekoliko manjša, okoli 60 odstotkov, kar kaže, da je v teh primerih že šlo za podtipe virusa, je povedal Štrukelj.

Evropska agencija za zdravila opravlja še nekaj tekočih pregledov cepiv, tudi ruskega cepiva Sputnik V. Preverja se tudi ameriško cepivo. Ema je pozvala tudi dve kitajski družbi, ki proizvajata vsaka svojo cepivo proti covidu-19, naj posredujeta podatke. 

"Nekaj deset" neželenih učinkov

Približno 80 milijonov ljudi je bilo že po vsem svetu cepljenih s cepivom AstraZeneca (vseh cepljenih je že 300 milijonov) in prijavljenih je bilo le nekaj deset neželenih učinkov, je Štrukelj povedal po dramatičnih sporočilih iz Avstrije.

Zelo natančen želi biti pri tej statistiki, je poudaril. "Tako kot zdravila imajo tudi cepiva neželene učinke," je povedal. Motnja pri strjevanju krvi, o čemer so poročali iz Avstrije, ni bila prijavljena kot neželeni učinek tega cepiva, zato bodo strokovnjaki zdaj to preverili. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta