(FOTO) Zaključek Čarobnega Maribora: Lepo okrašeno mesto, a nekaj je manjkalo

Miha Dajčman Miha Dajčman
28.12.2021 19:28

S turnejo dedka Mraza se je zaključilo okrnjeno praznično dogajanje v mestu ob Dravi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Dedek Mraz z vilo Simono je znova privabil številne družine. 

Sašo Bizjak

Še drugi čarobni december v Mariboru je minil brez tradicionalnih množičnih koncertov, večino časa tudi brez praznične gostinske ponudbe na prostem, ob koncu leta ne bo tudi organiziranega silvestrovanja. Ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa so okrnili dogajanje in ponudbo v mestnem jedru, kljub temu pa je bil okrašen center Maribora minuli mesec obiskan bolj kot sicer.

Gledališče Ane Mraz je navdušilo na Trgu svobode. 

Sašo Bizjak

Konec Čarobnega Maribora je napovedal prihod dedka Mraza z vilo Simono, v mesto ob Dravi sta se pripeljala s kočijo in opravila vožnjo po mestu. Ustavila sta se v Čarobnem vrtu v Magdalenskem parku, na Glavnem trgu in Trgu Leona Štuklja, se zapeljala po praznično okrašenih ulicah in trgih. Pokukala sta tudi v Vilinsko mesto, kjer so si otroci pred tem ogledali lutkovno predstavo Stara šara. Sinoči se je z Iskrenjem zaključil tudi Festival Vilinsko mesto, ki ga organizira društvo Hiša. Po besedah Mateje Meh iz društva je bilo letos lažje organizirati dogodke kakor lani, ko teh zaradi ukrepov skorajda ni bilo: "Letos smo bili znova vsaj malo v stiku z obiskovalci. Ti so pokazali hvaležnost. Pogrešajo dogodke, koncerte in ulično umetnost. Upam, da bo drugo leto vse bolj odprto."

Sašo Bizjak
Maribot - iskrenje - prižig iskric iskrice (foto: Saso Bizjak)
Saso Bizjak

Zavodu za turizem Maribor zaradi ukrepov številnih načrtovanih dogodkov ni uspelo izvesti, kljub temu so zadovoljni s tem, kar je Čarobni Maribor pokazal meščanom in obiskovalcem. "Osvetlitev smo nadgradili na več koncih mesta, še posebej je bila obsijana Hiša Stare trte, dodali smo nekaj novosti, kot so vrtiljak na Glavnem trgu, vožnje s kočijo z lipicanci in ledena skulptura na Rotovškem trgu. Izpostaviti je treba še Lumino, ki je luč prinesla v Magdalenski park, in Vilinsko mesto, ki je poskrbelo za program za najmlajše. Za klasično doživetje božičnega časa je bila tu božična tržnica, ki je ponujala dobrote in izdelke naših obrtnikov in pridelovalcev," je komentiral direktor Zavoda za turizem Maribor Jure Struc.

Sašo Bizjak

Številni gostinci in ponudniki dobrot in izdelkov z iztrženim v decembru niso bili zadovoljni. Božični sejem je bil ograjen, za vstop je bilo treba pokazati pogoj PCT. Dušanka Hajneš s Ptuja je za podjetje Mali Kralj na Glavnem trgu prodajala sladice. Ocenjuje, da so v tem decembru zaslužili do 30 odstotkov pričakovanih prihodkov. "Ljudi je bilo premalo, PCT-pogoji jih odvračajo. Poslovno gledano je to katastrofa," je povedala Dušanka Hajneš.

S sredo se zapirajo hišice na božični tržnici in otroški vrtiljak na Glavnem trgu, ponudba suhih mesnin in potic pa bo na voljo vse do 1. januarja.

Maribor - gledadilše Ana Mraz - ognjena predstava Sodrga - ogenj
Saso Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta