(FOTO) Župan Soršak po ekološkem kriminalu v Pivoli: "Nekdo je naredil dober biznis"

Jasmina Cehnar
05.06.2021 02:00
Na območju Pivole nad botaničnim vrtom je več tovornjakov nasulo okoli 200 kubikov komunalnega blata, ki je onesnažilo tudi bližnji potok; sanacija bo zahtevna in draga.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razmočen teren je pripomogel, da se je blato razneslo daleč naokoli. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

V Občini Hoče - Slivnica so priča ekološki katastrofi. Za zdaj neznani storilec je v četrtek na območju Pivole nad botaničnim vrtom z več tovornjaki na treh lokacijah ob cesti odložil večje količine odpadnega oziroma grezničnega blata. Hoški župan Marko Soršak je bil o neprijetni in smrdeči najdbi ob cesti, ki se pred gradom Hompoš odcepi proti Bellevueju, obveščen v četrtek popoldne, ko je tudi aktiviral policijo, civilno zaščito, upravitelja potokov VGP-Drava in lokalnega koncesionarja za ceste. Ta je v petek zjutraj tudi že odstranil kakih 30 kubikov odpadnega materiala z ene lokacije in tako na stroške občine zavaroval bližnje vodno zajetje.

A prave težave prinaša sanacija preostalih dveh lokacij, kjer je bilo suho kontaminirano blato, najverjetneje iz čistilne naprave, nasuto navzdol po gozdnem pobočju, od koder je spolzelo do potoka, od tam pa se razneslo daleč naokoli. Materiala je po grobih ocenah kar za 200 kubičnih metrov. Župana močno skrbi, da obstaja velika verjetnost, da bodo onesnažena tudi vodna zajetja.

Tukaj so vozniki tovornjakov nasuli največ tovora, ki je nato dosegel potok in se raznesel daleč naokoli. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

"Ni denarja, ki bi to saniral"

"To je čisti ekološki kriminal. Ni ga denarja, ki bi lahko to saniral," je bila nad kupi odpadnega blata ogorčena Mirjana Fesel iz podjetja VGP Drava, ki za državo ureja vodotoke. S pomočjo civilne zaščite in drugih posameznikov je razmišljala, kako odstraniti čim več smrdečega blata, ki je med drugim onesnažilo brežino potočne struge, a pravega plana v opoldanskih urah še ni bilo.

​Delo bo težaško, če ne že nemogoče. Teren je namreč izredno težko dostopen. Kot je pojasnil Boštjan Horvat, poveljnik civilne zaščite občine Hoče-Slivnica, bi morali, če želijo dostopiti s stroji, na novo urezati cesto. Tu je tudi vprašanje kritja visokih stroškov, ki po njegovih besedah padejo na lastnika zemljišč, v tem primeru Univerzo v Mariboru oziroma tamkajšnjo Fakulteto za kmetijstvo in biosistemske vede. Njen dekan Branko Kramberger glede tega včeraj še ni mogel podati konkretnih informacij, je pa ob ogledu stanja na terenu dejal: "Šokiran sem nad tem, kar vidim. Blato, ki je bilo odloženo v gozd ob cesti, se verjetno še da odpeljati, problem bo verjetno nastal s tem, kar je odteklo v potok."

Igor Napast

Onesnažen tudi botanični vrt

Vzorce blata so poslali na analizo, ki bo pokazala, ali gre za odpadek iz čistilne naprave, in tudi, ali je dodatno obremenjeno s salmonelo ali težkimi kovinami. To bi namreč, ker gre za vodovarstveno območje, pomenilo širšo ogroženost, je pojasnila Feslova. Blato iz čistilnih naprav sicer ni nevarni odpadek, je pa to odpadek, ki v naravno okolje ne sodi.

Hoče - Pivola - odpadno blato v gozdu pri Botaničnem vrtu - Botanični vrt - območju Pivole nad Botaničnim vrtom, odložil večje količine odpadnega oz. grezničnega blata, in to kar v potok - Avtor: občina Hoče (foto: Občina Hoče)
Občina Hoče

"To blato pobere kisik iz vode, torej ogroža ribji živelj. V okolje pa se iz njega iztekajo nitriti in nitrati, če so prisotne še težke kovine, se te zadržujejo," je pojasnila. Tamkajšnji ribiški družini so že svetovali, naj ribe preselijo. Kot so ugotovili, je bil onesnažen tudi že potok skozi botanični vrt in njegovi ribniki. V končni fazi sicer voda iz Pivolskega in Hočkega potoka pristane v Dravi, kjer pa onesnaženje zaradi velikega pretoka vode ni več problematično, je še povedala sogovornica.

Hoče - Pivola - odpadno blato v gozdu pri Botaničnem vrtu - Botanični vrt - območju Pivole nad Botaničnim vrtom, odložil večje količine odpadnega oz. grezničnega blata, in to kar v potok - Avtor: občina Hoče (foto: Občina Hoče)
Občina Hoče

V Dramljah podobna zgodba

Veliko je bilo včeraj tudi ugibanj, kdo si je drznil narediti takšno neodgovorno, za naravo in ljudi ogrožajočo potezo. Župan Soršak je spomnil, da odkar Madžarska komunalnega blata iz Slovenije več ne sprejema, je cena za njegov prevzem poskočila in na kubik znaša že 200 evrov. Pri 200 kubikih blata, ki je namesto na primernem odvzemnem mestu pristal v gozdu, "je nekdo naredil dober biznis", je dejal župan. Feslova pa je izpostavila, da se je podobno pred štirimi tedni zgodilo tudi v Dramljah, kjer je bilo na kmetijsko zemljišče odloženih približno 400 kubikov blata iz bioloških čistilnih naprav. Ugiba se, ali gre za istega povzročitelja.

Hoče - Pivola - odpadno blato v gozdu pri Botaničnem vrtu - Botanični vrt - območju Pivole nad Botaničnim vrtom, odložil večje količine odpadnega oz. grezničnega blata, in to kar v potok - Avtor: občina Hoče (foto: Občina Hoče)
Občina Hoče

Policija primer intenzivno preiskuje, obravnava sum storitve kaznivega dejanja onesnaženja in uničevanja okolja, pri tem naj bi si pomagala tudi z videoposnetki. Soršak poziva, da jih vsi, ki so videli storilca, o tem obvestijo, stanovalce ob Hočki ali Pivolski cesti, ki imajo kamere, pa prosi, da posnetke pregledajo. Obvestila zbira policija na svoji številki 113, tudi anonimno pa jih lahko posamezniki sporočijo na telefon 02 616 53 20, oddajo v nabiralnik občine ali na naslov obcina@hoce-slivnica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta