Fotogalerija Stolp: Fotografske vzporednice med zgodbami Kurdistana

29.08.2021 04:00
Tajvanski fotograf Simon Chang, ki se te dni z dokumentaro fotografijo z območja Kurdistana predstavlja v Mariboru, se je ustalil in si ustvaril družino v Ljubljani.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografije Simona Changa
Foto: Anita Kirbiš
Anita Kirbiš

Na Židovskem trgu v Mariboru je na ogled razstava, ki je plod sodelovanja med Fotogalerijo Stolp in Galerijo Fotografija iz Ljubljane. Pod naslovom Pastirji in klavnica so na ogled dokumentarne fotografije mednarodno priznanega fotografa Simona Changa s Tajvana. Chang (1978) je večkrat nagrajeni dokumentarni fotograf, ki daje poudarek zgodbam ljudi, katerih glas je redko slišan. V Evropi živi in dela od leta 2003. Ko je diplomiral iz komunikacijske umetnosti na Fu-Jen Catholic University v Tajpeju, se je preselil v Prago in nadaljeval študij na praški FAMU. Od leta 2010 živi v Ljubljani, kjer si je ustvaril družino, vsako leto obiščejo Tajvan. Njegova dela so bila razstavljena v muzejih in galerijah v Evropi, Aziji, tudi na Kitajskem, v Rusiji.

V seriji razstavljenih fotografij v Mariboru se je osredotočil na avtonomno regijo Kurdistan, ki je bila pogosto kraj konfliktov in nasilja radikalnih islamskih skupin. S fotografijo usmeri pogled na zgodbe, ki tečejo pod razburkanim površjem skupnosti Kurdov, naroda, ki pravi, da so njihov edini prijatelj gore. Prikaže nam fotografije iz umobolnice Hawler za moške, ki nosijo rane vojne proti Islamski državi, ki so globlje od kože. Odrinjeni na obrobje skupnosti, ki so jo varovali, v nas strmijo izpraznjeni lažnega upanja in zanosa, opominjajoč na Hemingwayeve besede iz knjige Zbogom orožje, da po vojni besede, kot so slava, čast in pogum, postanejo obscene, brezpomenske. Vzporedno spoznavamo svet klavnice v Duhoku, kjer živali ubijajo po pravilih halala. Preveva jih industrijska krutost, prepletena s tradicionalno vlogo pastirja, ki opravlja svoje delo kot vodnik v slikoviti pokrajini. Religija je postavljena pred neizprosno oko sočutnega opazovalca. Lepota pašnikov se konča v krvavečih truplih, v milostni, primerni smrti. Obzir do živali v klavnici odseva v občutku praznine umobolnice Hawler.

Z odprtja razstave v Fotogaleriji Stolp na Židovskem trgu: Simon Chang (levo), Branimir Ritonja ter kustosinji Hana Čeferin in Sara Nuša Golob - Grabner
Foto: Anita Kirbiš
Anita Kirbiš

"Postavlja se vprašanje, kje je več humanosti, kateri boj se konča hitreje? Nad obema paralelama lebdi vsakodnevno življenje Kurdov. Poroke, praznovanja, šole. Ornamentirana oblačila, ljubezen in družina, vse se zliva v podobo vztrajnega ljudstva, ki ni obupalo nad sabo, nad sorojaki. Changova fotografija pri gledalcu ne izziva šokiranosti ali obupa nad človeštvom. Empatično razkriva resničnost, ki je ne moremo zanikati, ne glede na kot, iz katerega jo gledamo. Večplastnost življenja se odstira skozi tri navidezno nepovezane vidike kurdskega obstoja in prikazuje vplive nacionalnih konfliktov skozi posameznika, skozi intimno doživljanje vsakdana, ki je drugačen v vsaki Changovi paraleli, a neločljivo povezan z naslednjo," je njegovo delo še predstavila kustosinja razstave, umetnostna zgodovinarka Hana Čeferin, ki je tudi direktorica in vodja Galerije Fotografija.

Razstavo je ob klubski kustosinji Sari Nuši Golob - Grabner odprl predsednik Fotokluba Maribor Branimir Ritonja. Odprtja se je udeležil tudi avtor z družino in obiskovalce navdušil ob nagovoru v slovenščini, ki mu predstavlja trd oreh, in jih pospremil po razstavi, ki bo na ogled do 12. septembra. Vabljeni v Fotogalerijo Stolp (med torkom in petkom od 16. do 18. ure, v soboto od 10. do 12. ure). Vstopnine ni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta