Gasilci treh držav so se povezali za prevoz pomoči v Petrinjo

Anita Marjanović
17.01.2021 05:20
Izpred gasilskega doma v Sladkem Vrhu so prejšnjo soboto na območje Petrinje na Hrvaškem krenil konvoj kar 21 tovornjakov s pomočjo za sanacijo posledic po rušilnem potresu. V akcijo so bili poleg šentiljskih društev PGD Paloma Sladki Vrh in PGD Šentilj vključeni še kolegi iz sosednje Kungote, člani PGD Spodnja Kungota, in gasilski tovariši iz Avstrije (BFV Feldbach, FF Stattegg).
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gasilci in drugi, ki so prepeljali pomoč v Petrinjo Foto: BFV Feldbach
BFV Feldbach

Gonilna sila akcije, na kateri je slonela celotna koordinacija med državami, je bila Valentina Ošlovnik, poveljnica civilne zaščite občine Šentilj in namestnica predsednika in poveljnika PGD Paloma Sladki Vrh. "Z Anito Marjanović sva že konec decembra sodelovali pri veliki humanitarni akciji in prevozu pomoči na Hrvaško iz Maribora. Že takrat sva bili odločeni, da bi bilo treba še kaj narediti. Ko so nas potem kontaktirali še prijatelji iz Avstrije, da imajo težave tudi zaradi nepoznavanja jezika, smo se aktivirali," razlaga Ošlovnikova. Ta je nato prevzela komunikacijo z gasilskimi društvi, Marjanovićeva pa je skrbela za administracijo. "Kak dan smo imeli tudi preko 70 klicev iz Avstrije in Hrvaške in vsak dan nas je bilo več, ki smo želeli nekaj narediti," dodaja. S svojim vozilom in darovanimi sredstvi se je pridružila tudi družina Jasmine Nikl Perko.

Predvsem gradbenega materiala jim primanjkuje.
BVF Feldbach

Na hrvaški meji so jih pričakali Zoran Hegedić, župan občine Breznički Hum in predstavnik gasilcev pobratenega društva DVD Breznički Hum, in predstavniki hrvaške civilne zaščite. Konvoj je nato vse do Petrinje spremljala hrvaška policija. Že med potjo in nato v samem mestu so ljudje konvoju navdušeno trobili in mahali, ko so spoznali, da v nesreči niso ostali sami. Konvoj pomoči so usmerili v prostore skladiščnega terminala podjetja NIL-Ž, kjer so tovornjake razložili. Doniranega je bilo veliko gradbenega materiala, lesa, desk, grelnikov, agregatov, elektromateriala, orodja za gradnjo, folij, cerad, nekaj oblačil ter hrane in vode. Da jim primanjkuje zlasti gradbenega materiala, je izpostavil župan Petrinje Darinko Dumbović, ki je bil ob prejeti pomoči vidno ganjen. Gasilci so si v spremstvu ogledali porušeno središče Petrinje, vsi so bili ob videnem šokirani. "Veliko stavb je brez dimnikov, strehe so pokrite s folijo, pred hišami kupi odpadlega materiala - ruševin. Pred nekaterimi hišami, ki so bile označene z opozorilnimi nalepkami, so stali kontejnerji ali šotori, v katerih prebivajo prestrašeni in izmučeni ljudje," je razložila Ošlovnikova.

Nekateri ljudje imajo začasna prebivališča v šotorih. 
BVF Feldbach

Ob srečni vrnitvi domov se je osebno zahvalila vsem, ki so sodelovali pri akciji, vsem donatorjem iz Avstrije in Slovenije, saj brez njih akcija ne bi bila uspešna. "Zahvala gre vsem gasilcem sodelujočih gasilskih društev, iz BFV Feldbach, predvsem vodji Johannesu Matzholdu. Izpostaviti je treba tudi nekaj donatorjev, to so Občina Šentilj z županom Štefanom Žvabom, tovarna Paloma, d.d., Knuplež, d.o.o., PGD Velka in Fortis Agro iz Šentilja. Da med akcijo niso bili lačni, se je treba zahvaliti Jasmini Nikl, okrepčevalnici Snežinka, Vesni Sirk in gostišču Bojana Belne ter Dragici Kraner Diemat za odlično pecivo.

Tako Ošlovnikova kakor Branimir Zadravec, poveljnik civilne zaščite Kungota, ki je vodil aktivnosti pri PGD Spodnja Kungota, pravita, da še kako drži pregovor V slogi je moč, saj so s srčnostjo in veliko dobre volje dokazali, da se da veliko postoriti in da tudi državne meje niso problem, kadar gre za humanitarno pomoč. Sicer pa že tečejo pogovori o tem, da bi podobno akcijo ponovili. Tokrat bodo pomoči deležni gasilci s potresnega območja, ki že skoraj dva tedna nesebično delajo na terenu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta