Štajerci, ki so šli v porušeno Petrinjo, pravijo: "Ni govorila politika ne gospodarstvo. Govorila so srca"

Nina Ambrož
31.12.2020 17:10
S sedemnajstimi kombiji so ljudem, ki jim je potres zrušil domove, odpeljali 45 ton hrane, pijače in obleke. V spontanem projektu je sodelovalo približno 300 donatorjev.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Samoorganizirani Štajerci, ki so zbrali pomoč in jo odpeljali na potresna hrvaška območja.
Andrej Petelinšek

Ekipa Štajercev, ki jih je ganila torkova potresna katastrofa v hrvaški Petrinji, je takoj zavihala rokave in se samoiniciativno podala v humanitarno akcijo. Za sosede, ki jim je potres zrušil domove in so pristali pod nebom, so posamezniki prostovoljci čez noč zbrali hrano, pijačo in obleko, se hitro organizirali in jim odpeljali živila. Bojan Belna ml., eden od organizatorjev in pobudnikov akcije, je danes popoldan sklical medije, da predstavijo projek in včerajšnjo pot na Hrvaško. Najprej so upali, da bodo napolnili vsaj en kombi osnovnih stvari. Vendar so to željo precej presegli.

Andrej Petelinsek

"Danes lahko s ponosom govorimo o malem spontanem projektu, ki je šel čez pričakovane razsežnosti in postal veliko dejanje. Nihče od nas si niti v sanjah ni predstavljal, da bomo namesto enega na koncu imeli 17 kombijev in še to premalo in da nam bo ob navalu 200, 300 ali morda še več ljudi, ki so prinašali stvari, uspelo vse spraviti na cilj. Situacija na Hrvaškem je bila zapletena, informacije so bile, da naj v Petrinjo ne vozimo, saj je tam vojno stanje. Na prvi lokaciji, ki je bila usklajena s hrvaškim Rdečim križem, skladišče ni bilo dovolj veliko za 45 ton hrane, pijače in oblačil, zato se je konvoj odpravil na drugo lokacijo, ki je tudi že bila polno zasedena," je povedal Belna. Negotovo, zapleteno pot so začinile še informacije, da so lahko ogroženi, saj da naj bi bil neki humanitarni kamion že tarča roparjev. A so se Štajerci kljub temu pogumno podali naprej. Uspelo jim je v tretje in ob spremstvu policije, ko so tovor odložili v Sisku. "Eno je govoriti, drugo pa narediti. In Maribor tokrat ni samo govoril, ampak je tudi naredil in ponovno dokazal, da zna stopiti skupaj, ko je najtežje," je dejal Belna. Da "tokrat ni govorila politika. Ni govorilo gospodarstvo. Ampak so govorila srca," je dodala Alenka Valcl.

Andrej Petelinsek

Belna se je zahvalil vsem nesebičnim prostovoljcem (poimensko je izpostavil Alenko Valcl, Mateja Majcana, Valentino Ošlovnik, Anito Marjanovič, Blaža Marjanoviča, Vlada Kmetca, Marka Kmetca, Alena Hedla, Gregorja Golovrškega, Ano Žvorc, Jasmino Omražič, Žana Škrabla, Matica Križnjaka, Danila Škrabla, Patricijo Žuman, Astrit Berisha, Alberta Berisho, Nejca Lovreca, Sinišo Škrabla, Suzano Škrabl, Radeta Stankoviča, Mitjo Lovreca, Xhaferja Fazlija), podjetjem Klima Nano, Soundbiro, Go Opti in Gasilskemu društvu Paloma Sladki Vrh.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta