(INTERVJU) Viktorija Kovačič: V waldorfskem vrtcu otrok ne zavijamo v vato

Barbara Bradač Barbara Bradač
13.10.2019 17:16

Viktorija Kovačič je pred 26 leti med prvimi v Mariboru klasično pedagoško izobrazbo dopolnila z metodami waldorfske pedagogike. Danes je direktorica Inštituta Sofijin izvir, pod katerega okrilje sodi zasebni waldorfski vrtec Studenček.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Viktorija Kovačič: "V waldorfski pedagogiki smo vzgojitelji do otrok pozorni, prijazni in topli, nikoli se nam ne mudi in poleg otrok nismo v stresu."
Igor Napast

Letos mineva sto let od začetkov waldorfske pedagogike. Trenutno deluje na svetu 1092 waldorfskih šol v 64 državah, tudi v Sloveniji, kjer je takšnih šol pet, in 1857 vrtcev v več kot 70 državah. V Sloveniji je šest waldorfskih vrtcev, dva od teh sta v Mariboru in ju obiskuje približno 150 otrok. Med prvimi v Mariboru je svojo klasično pedagoško izobrazbo z metodami waldorfske pedagogike dopolnila Viktorija Kovačič. V mariborskem javnem vrtcu je že leta 1993 začela izvajati waldrofsko pedagogiko, leta 2011 pa je ustanovila Inštitut Sofijin izvir Maribor, pod katerega okrilje danes sodi zasebni waldorfski vrtec Studenček z dvema enotama, na Studencih in v Pekrah.
Kakšni so bili začetki v Valvasorjevi ulici na Studencih?
"Ta vrtec je bila nekoč enota vrtca Studenci, a teh prostorov niso potrebovali, zato so zapuščeni propadali. Že leta 1999 smo prosili, starši so s tablami hodili in demonstrirali po občini, da smo lahko objekt vzeli v najem za potrebe razvoja waldorfske pedagogike v Mariboru in tukaj se je vse začelo - waldorfski vrtec in šola. S pomočjo sponzorjev in veliko prostovoljnega dela smo vrtec lepo uredili. Zanj smo plačevali tržno najemnino, občina pa je objekt počasi obnavljala."
Ker je poleti požar uničil ta objekt, vaši otroci obiskujejo vrtec v prostorih bližnje waldorfske osnovne šole.
"Ja, začasno. Prostore najemamo od ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. V ureditev in prilagoditev smo vložili že več kot deset tisoč evrov. V pritličju smo preuredili tri učilnice in hodnik, postavili smo montažne stene, uredili igralnice, dodatna stranišča, dodatne izhode, dve igrišči, namestili manjkajoče pohištvo. Vse smo uredili tako, da se otroci in zaposleni dobro počutijo in da so tudi starši zadovoljni. Ta teden nas je obiskala podžupanja Helena Kujundžić Lukaček in si natančno ogledala celotne začasne prostore vrtca in tudi Waldorfsko šolo Maribor. Mestna občina Maribor še vedno preučuje in zbira ustrezne podatke o reševanju objekta po požaru."

Viktorja Kovačič o vzgoji za prihodnost: "Spremeni sebe in spreminjal boš svet." ​
Igor Napast
Viktorija Kovačič
Igor Napast
Viktorija Kovačič
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta