Iranski umetnik, ki živi v Mariboru, z razstavo opozarja na položaj žensk v Iranu

Pia Prebevšek Pia Prebevšek
09.10.2022 04:00

Če je hotel preživeti, je moral pobegniti. Tako je prišel v Slovenijo. Najprej je živel v Ljubljani, po pridobitvi statusa se je preselil v Maribor. "V Iranu sem živel v Teheranu, a tukaj mi je všeč, je manj ljudi in večji mir."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z odprtja razstave, levo avtor Navid Fadaee Nazer
Kud Coda

Kulturno umetniško društvo Coda, ki jim je preko AdriFund akcije uspelo pridobiti večje, ustreznejše prostore na Koroški cesti, pripravlja tam tudi druge dogodke. Zlasti s slikarskimi razstavami, ki jih tam občasno gostijo, tako dokazujejo, da niso le glasbena šola, ampak prostor, kjer je doma takšna in drugačna kultura.

Na aktualni razstavi se s slikarskimi deli na tamkajšnjih stenah predstavlja Iranec Navid Fadaee Nazer. Ta akademsko izobraženi iranski filmski ustvarjalec in vsestranski umetnik, ki se ukvarja tudi s slikarstvom, fotografijo, poezijo, glasbo in pisanjem scenarijev, že slaba štiri leta živi in ustvarja v Mariboru. "V Iranu sem skoraj deset let živel brez osnovnih življenjskih pravic, potem ko sem bil leta 2009 udeležen v protestu, v katerem sem izgubil prijatelje, sošolce in družinske člane. Bil sem v zaporu, kjer so me tudi mučili, ko pa sem prišel ven, je bilo moje življenje v Iranu res težko.

Pia Prebevšek

Krik pod vodo ni slišen

Navidova slikarska razstava, ki nosi naslov Krik pod oceanom, pripoveduje o usodah, vprašanjih, skrbeh in položaju žensk v Iranu in drugih muslimanskih deželah. O zakonih, ki prepoveduje ženskam petje na javnih mestih, udeležbo na športnih prireditvah, o obveznem nošenju hijaba, o kaznovanju žensk s kamenjanjem ... "Ime razstave Krik pod vodo izhaja iz tega, da žensk nihče ne sliši – kot če kričimo pod vodo," je pojasnil Navid Fadaee Nazer. Kolekcijo sestavlja 20 slik, skozi katere avtor poskuša pokazati bolečino žensk.

V prostorih KUD Coda je sicer razstavljenih le osem slik, saj prostor ne dopušča več, ostalih dvanajst je avtor na otvoritvi predstavil s fotografijami. To je že osma razstava del iz te kolekcije v Sloveniji in druga v Mariboru. Vsaki sliki je dodano pojasnilo, ki obiskovalce vodi po razstavi. Slike so narejene v tehniki akrila na platnu in so nastajale v letih 2020 in 2021, ko po avtorjevih besedah zaradi koronavirusa in karantene ni imel nobenega drugega dela. Pri ustvarjanju je izhajal iz tega, da je najprej napisal oziroma si zamislil zgodbo, nato se odločil za barve ter kakšne občutke bi skozi sliko rad prenesel, potem je začel slikati.

Skozi zanimivo, a pretresljivo predstavitev ozadja ter zgodb za slikami so obiskovalci otvoritve iz prve roke izvedeli več o dogajanju v Iranu, njegovi zgodovini, težkih situacijah, v katerih živijo ne samo ženske, ampak vsi prebivalci, in o grozotah, ki se dogajajo tam vsakodnevno. "Moja družina še vedno živi tam, tako da spremljam dogajanje. To je moja domovina in ne morem se pretvarjati, da se to ne dogaja - in pozabiti. Ne moreš normalno živeti in v popolnosti uživati življenja, če veš, da so tvoji sorodniki v nevarnosti in v težavah," razlaga. Kot je na koncu dogodka izdal Navid, pripravlja že naslednjo kolekcijo oziroma razstavo slik, ki bo govorila o tem, kako smo v podzavesti vsi diktatorji samega sebe.

Pia Prebevšek

Pomagal kot prostovoljec

Kot že omenjeno, to ni prva slikarska razstava v prostorih KUD Coda. "Lani smo imeli razstavo del naše sodelavke Mateje Uranjek na stenah skoraj eno leto," je povedal Martin Počkar iz KUD Coda. "Z Navidom se poznamo že nekaj let, saj je nekoč pri nas pomagal kot prostovoljec - in ohranili smo prijateljske odnose. Zato smo vedeli, da pripravlja krasna dela z zelo močnim sporočilom - in želeli smo, da postanemo tudi mi del tega," dodal Počkar in napovedal, da stene njihove glasbene šole tudi v prihodnje ne bodo bele. Čeprav to ni njihova primarna dejavnost, želijo, da delujejo kot neke vrste galerijski prostor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta