Iščejo mladi službo preko poznanstev?

Pia Prebevšek Pia Prebevšek
05.07.2020 04:00

Študentka Filozofske fakultete Univerze v Mariboru Lucija Dežan je bila nagrajena za svoje magistrsko delo. Raziskovala je, kako mladi iščejo službo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mladi najpogosteje informacije o službah dobijo preko sorodnikov, a nato šteje tudi formalna izobrazba
Tit Kosir

Mladinski svet Slovenije je letos že enajstič zapored izbral najboljšo diplomsko in magistrsko delo za preteklo leto. Nagrado za najboljšo magistrsko nalogo na temo zaposlovanja mladih je prejela Lucija Dežan, ki je študirala na Filozofski fakulteti v Mariboru. V svojem zaključnem delu se je osredotočila na problem neformalnih praks pri zaposlovanju, v kar šteje predvsem uporabo zvez in poznanstev za pridobitev zaposlitve, ob upoštevanju vloge družbenih omrežij.

Pri poznanih pridejo do informacij

"Od srednje šole dalje je občasno do mojih ušes priplavala ta mantra o nedosegljivosti zaposlitev za mlade, ki ne poznajo pravih ljudi oziroma se ne gibajo v socialno ugodnih krogih, še posebno, če iščejo zaposlitev na področju družboslovja in humanistike, zato sem želela tudi empirično preveriti, ali ta izjava drži," je pojasnila nagrajenka. Levji delež raziskovanja je potekal leta 2019. V raziskavo je zajela mlade, stare od 15 do 29 let, ki so trenutno zaposlitev dosegli z uporabo zvez in poznanstev. Del raziskave se je osredotočil izključno na slovensko mladino, del pa se je osredotočil na mlade v enakem starostnem obdobju, ki živijo v državah jugovzhodne Evrope.

Lucija Dežan
Osebni Arhiv

Zgolj e-podelitev

Lucijo je k prijavi spodbudil mentor dr. Miran Lavrič, kot zmagovalka pa je prejela tudi denarno nagrado. Tokrat je prvič, ko zaradi posebnih razmer podelitev oziroma zaključna prireditev ni potekala v živo, pač pa so rezultate razglasili na spletu. Prav tako letos prvič niso uporabili tiskanih priznanj, pač pa samo v e-obliki. "Zmaga mi pomeni predvsem potrditev enoletnega dela in truda ter motivacijo za nadaljnje raziskovanje, hkrati pa je lepo zaokrožila neko obdobje v mojem življenju," je še povedala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta