Mladi: Ne bomo pustili, da ostanemo spregledana skupina!

Franja Žišt Franja Žišt
10.04.2020 18:35

Ukrepi, ki jih je pripravila vlada, neuspešno naslavljajo izzive dijakov, študentov, mladih in prekarnih delavcev, med vlado in temi skupinami tudi dialoga ni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dodatek za študente, ki ga je vlada za zdaj obljubila le rednim študentom, bi moral biti namenjen vsem študirajočim.
Andrej Petelinšek

Štirinajst predlogov za izboljšanje ekonomskega in socialnega položaja mladih, študentov in prekarcev so danes predstavili Mladinski svet Slovenije, Raziskovalni inštitut 8. marec, Sindikat Mladi plus in Študentska organizacija Slovenije. "Ugotavljamo, da trenutni ukrepi, ki jih je pripravljala vlada, neuspešno naslavljajo izzive dijakov, študentov, mladih in prekarnih delavcev. Kljub več pozivom, ki smo jih v zadnjih treh tednih že naslovili na vlado, je ta prezrla vse naše pobude in predloge," so opozorili predstavniki mladih, ki si želijo z vlado vzpostaviti dialog. "Ne bomo pustili, da še naprej ostanemo spregledana skupina!"
Mesečno nadomestilo
Mladi si želijo, da bi država zagotovila mesečno nadomestilo tistim, ki so v preteklih dvanajstih mesecih opravljali študentsko delo, in to v višini 80 odstotkov povprečnega mesečnega dohodka. Opredeliti bi bilo treba tudi dodatek za izpostavljenost. "Na nas so se obrnili različni mladi, študenti, ki trenutno delajo in pomagajo pri obvladovanju epidemije, a kljub svojemu delu zaradi oblike dela niso upravičeni do dodatka."
Dodatek za študente, ki ga je vlada za zdaj obljubila le rednim študentom, bi moral biti namenjen vsem študirajočim, tudi izrednim študentom, ki so "med najbolj ogroženimi skupinami študentov, zaradi višjih stroškov študija in bivanja", tujim in slovenskim študentom, ki študirajo v tujini, ne pa tudi študentom, ki so v delovnem razmerju, opravljajo samostojno registrirano dejavnost ali so vpisani v evidenco brezposelnih, predlagajo mladi. Država naj opredeli tudi dodatek za študente s posebnimi potrebami in pa dodatek za študentske oziroma mlade družine.
"Za veliko osnovnošolcev in dijakov sta brezplačna oziroma subvencionirana malica ali kosilo ključna za to, da niso lačni. Z zaprtjem šol teh subvencioniranih obrokov ne prejmejo več, kar pomeni dodatne stroške za že tako revna gospodinjstva. Tem družinam bi morala država zagotoviti dodatna sredstva v vrednosti subvencije za šolsko malico ali kosilo, ki jo sicer prejemajo," menijo predlagatelji. Treba bo izboljšati ukrepe s področja subvencionirane prehrane za študente, med drugim že obstoječim lokalom, ki v sistemu trenutno ne nudijo dostave, to omogočiti.
Zamrznitev najemnin
"Zdaj je v sistemu 37 ponudnikov, ki nudijo dostavo. V prvem tednu jih jo je nudilo le 20." Država mora zagotoviti pomoč mladim in študentom, ki živijo v najemniških stanovanjih, so izpostavili predstavniki mladinskih organizacij. "Predlagamo pomoč mladim, ki živijo v najemniških stanovanjih na trgu, z zamrznitvijo najemnin za čas trajanja epidemije ali podelitvijo dodatka za študente, ki z najemno pogodbo izkažejo stroške najema." Študenti naj bodo oproščeni tudi plačila vseh stroškov študentskih domov od marca.
Dijake, vajence in študente, ki morajo opravljati praktična usposabljanja ali prakse, naj se oprosti delo in tako zavaruje njihovo zdravje, vseeno pa naj se jim praktična usposabljanja prizna kot opravljena, so še predlagali, za kar pa je šolska ministrica Simona Kustec pred dnevi že pokazala posluh. Ob tem si mladi še želijo, da bi se jim odpisale šolnine in drugi stroški izobraževanja.
Med predlogi, ki so jih pripravili, so še zagotovilo univerzalnega mesečnega dohodka za vse prekarce, kriteriji za upravičenost do mesečnega univerzalnega dohodka, ki veljajo za samozaposlene, kmete in verske uslužbence, morajo biti bolj življenjski, prizadevajo si tudi za pomoč samozaposlenim za krajši delovni čas.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta