(IZ ŠTAJERCA) Pomagajmo oskrbniku Doma na Osankarici, ki je v požaru ostal brez vsega

Tomaž Ajd
15.04.2021 05:00
Ekipa zaposlenih v planinskem domu poziva k donacijam. "Dom smo žal izgubili na res grozen način. Vendar ogenj nam ni odnesel lepih spominov, ki smo jih preživeli skupaj kot družina. Ti bodo vedno zapisani v naših srcih," so dodali.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zgorel je planinski dom, muzejski del in gozd so gasilci uspeli ubraniti.
Sašo Bizjak

V katastrofalnem požaru, ki je prejšnji teden uničil Dom na Osankarici, je najemnik doma Aleš Patekar izgubil vse. Kako bo naprej, je še prezgodaj govoriti. "Res ne vem, tudi prihranki so mi zgoreli, ostalo mi je le, kar imam na sebi," je dejal. Poročali smo že, da je imel z domom velike in dolgoročne načrte. "V ta namen sem prodal hišo in parcelo. Ravno v teh dneh sem očistil okolico doma, pripravljal sem vse potrebno, da bi znova zaživeli," je obupano razlagal na večer požara. Patekar je sicer samostojni podjetnik, doma iz Vratjega Vrha v občini Apače, in je lani z lastnikom doma Zvonkom Krošlom sklenil dolgoročno pogodbo o najemu.

​Skupaj kot družina

Aleš Patekar lani, potem ko je odprl dom Foto: Tomaž Ajd
Tomaž Ajd

Po požaru mu je na pomoč priskočila ekipa, ki je delala v Domu na Osankarici. "Ekipa se je odločila za zbiranje prostovoljnih prispevkov za našega šefa Aleša Patekarja, ki je v požaru Doma na Osankarici izgubil vse svoje imetje in prav tako svoj dom. Če želite pomagati tudi vi, lahko nakažete svoj prispevek. Za vsak vaš prispevek se iskreno zahvaljujemo," so zapisali na svoji facebook strani. "Ta Dom je bil naš dom sreče in veselja. Sedaj smo ga žal izgubili na res grozen način. Vendar ogenj nam ni odnesel lepih spominov, ki smo jih preživeli skupaj kot družina. Ti bodo vedno zapisani v naših srcih," so dodali. Požar je katastrofa ne le za najemnika in lastnika koče, temveč tudi za širše območje Pohorja, saj je to priljubljena turistična in rekreacijska točka, in nekako bo treba pomagati, je dejal tudi župan občine Slovenska Bistrica Ivan Žagar, potem ko si je dan po dogodku ogledal pogorišče.

​Požar zaradi dimnika

Policisti so medtem v preiskavi požara izključili tujo krivdo. Iz Policijske uprave Maribor so spo ročili, da je zagorelo v prvi etaži objekta, najverjetneje zaradi neustreznega in dotrajanega dimnika. Zbiranje obvestil se sicer še nadaljuje in o ugotovitvah bo obveščeno Okrožno državno tožilstvo v Mariboru. V četrtkovem večernem požaru je dom v celoti zgorel, gasilcem je uspelo obvarovati le del stavbe, v kateri je muzejska zbirka Pohorskega bataljona. Po požaru se je del objekta porušil, so pa gasilci preprečili, da bi zagorel tudi bližnji gozd. Poškodovan ni bil nihče, nastala pa je večja premoženjska škoda.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta