V treh letih in pol zgorele tri planinske koče, Dom na Osankarici je četrti. Kaj so ugotovili kriminalisti?

Gordana Possnig
10.04.2021 07:00
Celjski kriminalisti uspešno preiskali vzroka požarov Kocbekovega doma na Korošici in Frischaufovega doma na Okrešlju, kaj je povzročilo uničujoči požar Mozirske koče na Golteh, še ugotavljajo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mozirska koča je pogorela februarja letos. Foto: PU Celje

Dom na Osankarici je že četrti dom v planinah v zadnjih nekaj letih, ki ga je uničil ogenj. Brez treh planinskih koč so zaradi uničujočih požarov ostali ljubitelji slovenskih gora na območju Kamniško-Savinjskih Alp od 21. oktobra 2017 do 24. februarja letos. V javnosti še vedno najbolj odmeva požar, ki je 24. februarja letos okoli pol osme ure zvečer zajel Mozirsko kočo na Golteh in jo uničil v celoti. Mozirska koča je veljala za eno najstarejših koč pri nas, nedavno je bila tudi prenovljena. Bila je v lasti Planinskega društva Mozirje in njegovi člani so se po požaru in po odhodu kriminalistov pospešeno lotili čiščenja pogorišča in zbiranja denarja, tudi prostovoljnih prispevkov, za gradnjo novega doma. Kriminalistična preiskava še vedno ni končana, iz celjske policijske uprave sporočajo, da dosedanje ugotovitve kažejo, da je storitev kaznivega dejanja izključena, določene preiskave o vzroku požara pa še potekajo.

Zbiranje denarja

​Predsednik mozirskega planinskega društva Boštjan Goličnik nam je v telefonskem pogovoru povedal, da v teh dneh njihov upravni odbor potrjuje idejne osnutke novega doma, dosedanji odzivi domačinov pa da kažejo, da si prebivalci celotne Zgornje Savinjske doline želijo, da bi Mozirska koča na Golteh čim prej ponovno zaživela. Doslej so z različnimi dobrodelnimi akcijami zbrali dobrih 35 tisoč evrov. Računajo, da bo investicija v novi dom znašala okoli 600 tisoč evrov. Najemnica Mozirske koče se je medtem z Gorsko reševalno službo Celje dogovorila za najem njihovega zavetišča na Golteh, da bo začasno tam ponujala gostinske storitve pohodnikom na Mozirski planini.

Dva črna dneva pa so imeli člani Planinskega društva Celje Matica, saj sta jim v dobrih dveh letih zgorela kar dva planinska domova. Namreč, 21. oktobra 2017 je do tal pogorel prenovljeni Kocbekov dom na vrhu Korošice. Celjski kriminalisti so po končani preiskavi kazensko ovadili poljsko državljanko zaradi povzročitve splošne nevarnosti. Planinski dom je namreč pogorel zaradi napake Poljakinje, ki je v planinski sobi po pomoti segrevala petrolej, ker je mislila, da je v plastenki voda. Idejne zasnove za novo kočo so že narejene, gradnja pa je zaustavljena vsaj do prihodnjega leta, ker so se v celjskem planinskem društvu odločili, da dajo prednost gradnji novega planinskega doma na Okrešlju, ki jim je pogorel do tal dobri dve leti kasneje, 6. novembra 2019.

Požar Kocbekovega doma na Korošici Foto: Damjan Kočar/GRS Kamnik
Damjan Kočar/grs Kamnik

​Na Okrešlju že raste nova koča

Dom, ki so ga prav tako obnovili le nekaj mesecev predtem, so ognjeni zublji uničili zaradi napake na električni napeljavi. Aktivnosti so potem stekle ekspresno. Sredi septembra lani je bil namreč že položen temeljni kamen za novi Frischaufov dom. Predsednik PD Celje Matica Branko Povše nam je povedal, da so konec oktobra lani gradnjo novega doma izpeljali do druge gradbene faze. Zidani del objekta je tako že zgrajen, ko bo sneg skopnel (trenutno ga je na Okrešlju še 1,5 metra), bodo začeli graditi leseni del. Glede na načrte bo objekt letos pod streho, novi dom pa bodo, če bo šlo vse po načrtu, odprli poleti prihodnje leto. Investicija bo stala približno 1,1 milijona evrov.

Ostanki pogorelega Frischaufovega doma na Okrešlju nad Logarsko dolino novembra 2019 Foto: PD Celje Matica
Pd Celje Matica
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta