(JAVNO MNENJE) Sporočilo mestni politiki: Najprej razvoj in delovna mesta. Pa skrbijo Mariborčane odhodi v Ljubljano in v Avstrijo?

Rok Kajzer Rok Kajzer
18.12.2021 05:55

Da naj se mariborska politika v prihajajočem volilnem letu najbolj odločno in konkretno ukvarja z gospodarskim razvojem mesta, delovnimi mesti in socialo, je temeljno sporočilo raziskave javnega mnenja, ki jo je na območju mariborske mestne občine za Večer opravila agencija Ninamedia.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Župan Maribora Saša Arsenovič 

Andrej Petelinšek

Na vrhu problemov, ki bi se jih morala lotiti politika, so še mestni servis (odpadki, ogrevanje, oskrba z vodo ...), dostopnost stanovanj (predvsem za mlade) in promet. Beg možganov, povezan seveda tudi z migracijami v Ljubljano in Avstrijo, ni zelo visoko na listi prioritet prebivalcev Maribora, prav tako ne razvoj na področju univerze, kulture in turizma.

Napotki za župana

Seveda pa to niso edini problemi, ki bi se jim morala posvečati politika. Ninamedia je zbrala še druge odgovore anketirancev - od zelo konkretnih do takšnih, kot je odstranitev nadzornih kamer "kitajskih partijskih služb". Ti anketiranci pozivajo še k boljšemu sodelovanju strank in da bi nekdo vendarle povezal meščane pa da bi se župan Saša Arsenovič bolj posvetil mestu kot celoti in ne le svojim interesom.

Pa še, da bi po vzoru Avstrije naredili več za šport in turizem (sprehajalne, kolesarske in druge poti), da bi se moralo mesto urejati tudi zunaj strogega centra (in ne zgolj blizu županovih nepremičnin), več pobud pa se je dotaknilo tudi splošnih težav, kot so korupcija, čakalne dobe v zdravstvu, reševanje stanovanjskih problemov za vse generacije in prometnih zagat.

Razmisleki zunaj centra

Ko smo probleme, s katerimi bi se morali spopasti v Mariboru, križali s strankarskimi preferencami anketirancev oziroma podporniki list, večjih presenečenj ni bilo. Tako se za prednostni spopad z gospodarskimi in razvojnimi temami ter delovnimi mesti najbolj zavzemajo volivci liste Arsenovič za Maribor in SDS, da naj imajo socialne razmere prednost, ocenjujejo volivci Levice, zeleni prehod dajejo na prvo mesto podporniki Liste kolesarjev in pešcev, volivci SD pa bi največ pozornosti namenili mestnemu servisu. Ko gre za vprašanje, kako pereči so problemi, ki naj bi jih obravnavala politika, je opaziti, da se ti izrazito dotaknejo prebivalcev, ki živijo v urbanem delu mestne občine; tistih iz primestnih in podeželskih krajev se ti izzivi nekako ne dotaknejo.

Če smo ugotovili, da beg možganov in delovne migracije izven Maribora niso zelo visoko na lestvici problemov, je zelo zanimiv podatek, da to mladih do 30 let - ne skrbi. Še najbolj so nad tem zaskrbljeni starejši od 60 let. Izkušnje očitno dajejo boljšo sliko tega nezanemarljivega mariborskega problema. Starejše najbolj skrbijo tudi socialne razmere. Ko govorimo o zelenem in digitalnem prehodu, pa ima ta največ podpornikov v starostni skupini od 31 do 45 let.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta