Kako se maje avtomobilski trg? Nekateri avtomobili se bodo najbrž pocenili

Nina Ambrož Nina Ambrož
22.04.2020 17:51

Kaj ugotavljajo mariborski prodajalci avtomobilov in kaj napovedujejo na področju cen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če se bo kolesje zagnalo maja, bo izpad 15-odstoten, verjetno pa bo še večji, ocenjujejo v Avtu Jarc.
Sašo Bizjak

Medtem ko so zaradi covida-19 mnoge evropske avtomobilske tovarne, na katere je močno vezano slovensko gospodarstvo, zaprte, številke drsijo navzdol. Do začetka tega tedna so bili zaprti tudi prodajni saloni v Sloveniji. Po oceni združenja evropskih avtomobilskih proizvajalcev omejitve proizvodnje vplivajo na 14 milijonov Evropejcev, ki so v avtomobilizmu zaposleni neposredno in posredno, torej dobavitelje, prodajalce in druge v verigi.

Čim prej hočejo do avta

Katarina Manske, direktorica Štajerskega avto doma, zastopnika za Renault, Dacio in Toyoto, pravi: "Zdaj se trudimo izdobaviti vozila strankam, ki so jih vplačale ali rezervirale pred nastopom epidemije. Stranke so zelo nestrpne in želijo čim prej do svojih vozil. Vzporedno se pojavijo tudi kakšna posamična povpraševanja po novih vozilih, ampak velikega, pretiranega zanimanja za nakup v teh dneh ni." ​

Potrošnikom, ki vstopijo v salone, ponudijo maske in razkužila za roke.
Sašo Bizjak

Računajo na normalizacijo po prvem maju

Servisni del Avta Jarc ni bil v karanteni, saj popravljajo tudi reševalna, zdravstvena in policijska vozila. S ponedeljkom, ko so servis odprli širše, so se usuli lastniki avtomobilov, ki so želeli zamenjati gume ali opraviti tehnični pregled avta. Kar nekaj dela imajo tudi z vozili lastnikov, ki so iz okolice Maribora in se vozijo v službo v Maribor in avto nujno potrebujejo. "Ti so lahko hitro hendikepirani, ker ni javnega prevoza (najem avtov pa je prepovedan, op. p.). Ampak ljudje so zelo disciplinirani in izredno prijazni, četudi morajo počakati," Milan Jarc, direktor Avta Jarc, opaža drugačno kulturo obnašanja, takšno, ki je prej bila redkost. Stranke naročijo po telefonu ali e-mailu za določeno uro.

Zanimivejša cenejša in rabljena vozila

Ljudje, ki se v teh dneh vrtijo po avtosalonih, so odločni, dobro informirani kupci, ogledovalcev in navigatorjev ni, ugotavlja Gregor Tegetlija, prodajni šef iz podjetja KMAG. Ta prodaja vozila Kia in Volvo in potrošnikom tako kot večina avtohiš ob vstopu ponudi masko in razkužilo za roke. Številke, ocene in napovedi so v KMAG poslovna skrivnost, o tem ne govorijo.

Sašo Bizjak

Marže že doslej niso bile visoke

Nižanja cen avtomobilov ni pričakovati, trdita direktorica Štajerskega avto doma in prodajalec KMAG. Toda v tem je lahko logika speljevanja vode na svoj mlin. Napovedi prodajalcev velja vzeti z rezervo in spremljati makroekonomsko okolje. "Mogoče je kakšno nihanje cen na kratek rok," se popravi Tegetlija. Vendar "marže že do sedaj niso bile visoke", Manske izpostavlja, da "z vidika tistega, ki prodaja, enostavno ni manevrskega prostora za nižanje cen". ​

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.