Kapacitete shranjevanja pokojnikov v UKC Maribor so presežene: Aktivirali načrt civilne zaščite, da se ne bi ponovila Italija

MBK
20.11.2020 09:08
Civilna zaščita Mestne občine Maribor je odredila izvedbo obveznega odvoza vseh pokojnih iz UKC Maribor in njihovo hrambo na nadomestni lokaciji v hladilnih prostorih na pokopališču Dobrava.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pokopališče Dobrava
Andrej Petelinšek

Pogrebno podjetje Maribor je sporočilo, da je bil aktiviran načrt Civilne zaščite Mestne občine Maribor o odvozu in hrambi pokojnikov iz UKC Maribor. Razlog? Zaradi povečanega števila okužb, s tem pa povečane umrljivosti, je trenutna situacija presegla kapacitete shranjevanja pokojnikov v UKC Maribor. "Drugi val koronavirusa in njegovo hitro širjenje sta povzročila izredne razmere, katerih posledica je veliko število umrlih, v prvi vrsti v bolnišnici. Ob takšni situaciji je nujno potrebno preprečiti, da se ne dogaja kot se je v Italiji, kjer so zaradi nepravočasnega reagiranja ob številnih smrtnih žrtev imeli težave s prepolnimi mrtvašnicami, od koder so pokojnike s kamioni prevažali na nadomestne lokacije," je poudarila Lidija Pliberšek, direktorica Pogrebnega podjetja Maribor.

Civilna zaščita je takoj odredila izvedbo obveznega odvoza vseh pokojnih iz UKC in njihovo hrambo na nadomestni lokaciji v hladilnih prostorih na pokopališču Dobrava. To nalogo je zaupala Pogrebnemu podjetju Maribor, ki je tehnično in tehnološko edino podjetje, ki je sposobno prevzeti tako veliko število pokojnikov, je pojasnila Pliberškova in dodala, da je Pogrebno podjetje Maribor na izredne razmere pripravljeno. "Ima koncesijo za interventne prevoze ter je za tovrstne situacije definirano kot strateško podjetje, ki ima hladilna mesta za hrambo večjega števila pokojnikov, z načrtovanimi postopki in procesi delovanja," je dejala Lidija Pliberšek.

"Gotovo vseh dodatnih obremenitev ne bi bilo mogoče brez našega zavzetega dela. Za tem stojijo požrtvovalni ljudje, delo preko rednega delovnega časa ter izjemen občutek za solidarnost in skrb za sočloveka. Čeprav je naša vloga pogosto skrita očem javnosti, je hkrati ključnega pomena za delovanje države in občine. Še posebej v izrednih razmerah," je v sporočilu za javnost še zapisala direktorica Pogrebnega podjetja Maribor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta