Krvodajalska akcija na mariborskem Štuku: Da bi več mladih častilo pol litra

Jana Juvan Jana Juvan
10.10.2022 15:41

Še danes in v četrtek bo potekala akcija Častim 1/2 litra, s katero tudi ozaveščajo mlade o pomenu krvodajalstva - primanjkuje predvsem krvi skupin A- in 0-.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V najboljših letih je kri darovalo 200 študentov. Zdaj si želijo, da bi jih bilo vsaj 100.
Sašo Bizjak

"Generacije se menjavajo. V času korone smo določeno generacijo že izgubili, ker se jim zaradi omejitev nismo uspeli dovolj približati. Zdaj poskušamo stvari izboljšati," je povedala Erika Kavaš, vodja procesa zbiranja krvi v Centru za transfuzijsko medicino UKC Maribor ob študentski akciji Častim 1/2 litra, ki je danes potekala na Štuku. Jutri in v četrtek se krvodajalska akcija seli v prostore centra UKC. Če so na zdaj že tradicionalnih akcijah v najboljših letih zbrali do 200 prijav, je bila pokoronska edicija v Mariboru zelo zdesetkana. Za prvi dan je bilo prijavljenih le 30 študentov. Organizatorji vseeno ostajajo pozitivni.

Študentska akcija Častim pol litra lani
Sašo Bizjak

"Sem kar optimistična. Nismo dosegli takšnih številk, kot takrat, preden se je razmahnila epidemija. Je pa vseeno boljše kot na aprilski akciji, ker smo že v prvih dveh urah akcije presegli število aprilske. Pričakujem, da bomo prišli vsaj do 70 ali celo sto krvodajalcev," je dejala Zala Urbanija iz Študentske organizacije Univerze v Mariboru.

Za pomanjkanje krvi je delno kriva tudi neorganiziranost sistema.
Sašo Bizjak

Kaj je povzročil covid

Nekatere omejitve so zaradi covida-19 še kar v veljavi. In prav to nekoliko otežuje izvedbo oziroma slabša odziv. Študentje se morajo namreč na krvodajalsko akcijo prijaviti vnaprej. Tako odpadejo tisti, ki bi se za darovanje odločili spontano. "Zdaj vidimo, kaj je covid tej dejavnosti povzročil. In ne gre samo za danes. Če mladih ne nagovorimo zdaj, je vprašanje, kdaj jih bomo sploh lahko. To pa je lahko velik izpad za prihodnost. Zato moramo ponovno začeti graditi, kar smo nekoč že imeli. Študentom želimo dati vedeti, da so pomemben člen v naši družbi," dodaja Metod Dolinšek, sekretar mariborskega Rdečega križa.

Poziva k sistemskim spremembam. "Prehodno naročanje je dobro za redne krvodajalce, moramo pa se vrniti nazaj, da lahko kri daruje tudi vsakdo, ki se ni naročil in to želi v nekem trenutku storiti. Bolj moramo odpreti vrata in postati dostopni," je še povedal Dolinšek, ki vidi velik potencial tudi pri večjih delovnih organizacijah, če le imajo vodstva posluh.

Primanjkuje krvi skupin A- in 0-

Trenutno v mariborskem transfuzijskem centru primanjkuje predvsem krvnih skupin A- in 0-, zato v teh dneh na odvzem kličejo ljudi, ki imajo takšno kri. Kavaševa za pomanjkanje krvi delno krivi tudi neorganiziranost sistema.

Trenutno v mariborskem transfuzijskem centru primanjkuje predvsem krvnih skupin A- in 0-.
Andrej Petelinsek

"Bolj jasno moramo definirati, kakšne so zaloge krvi in kakšne morajo biti. Te predloge podajam že deset let. Do danes se žal nismo uspeli poenotiti. In zdaj ugotavljamo, da je trenutno zelo nizka zaloga A- in 0- koncentriranih eritrocitov. Pa ne samo v Mariboru, ampak tudi v drugih centrih. To je seveda mogoč scenarij pri zdravljenju s krvjo. Pridejo nenadni dogodki in se zaplete. Ampak če bi vnaprej jasno vedeli, kakšna mora biti zaloga, bi lažje premostili te težave, krvodajalcem pa ne bi bilo treba tako hitro prihiteti na odvzem. To je seveda naloga stroke in organizatorja," poudarja Kavaševa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta