Maribor odhaja v Rim po plamen in oljko miru

Aljoša Peršak Aljoša Peršak
29.05.2023 12:45

V sredo bo v Rimu potekala slavnostna prireditev "Shine Ceremony", na kateri bo organizacijski odbor Olimpijskega festivala evropske mladine prevzel plamen in oljko miru. V petek se nato v Mariboru začenja potovanje bakle miru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Samo Peter Medved, Lea Štiberc in Nataša Ritonija so predstavili baklo Olimpijskega festivala evropske mladine.
Sašo Bizjak

Pred pričetkom Olimpijskega festivala evropske mladine (OFEM), ki bo med 23. in 29. julijem v Mariboru, organizatorje čaka v Rimu pomemben dogodek "Shine Ceremony", slovesnost ob prižigu in prevzemu plamena in oljke miru. Predsednik Evropskega olimpijskega komiteja Spiros Capralos bo v sredo zvečer v najstarejšem templju Ara Pacis v Rimu plamen predal mariborskemu županu Sašu Arsenoviču in predsedniku Olimpijskega komiteja Slovenije Franju Bobincu, ta pa ga bosta nato zaupala ambasadorju OFEM Filipu Flisarju in vodji logistiki OFEM Primožu Dvoršaku, ki bo plamen tudi pripeljal v Maribor.

Plamen miru bo v Maribor pripeljal vodja logistike OFEM Primož Dvoršak (desno).
Sašo Bizjak

V soboto z baklo na Pohorje

Iz Rima bo v petek, 2. junija, plamen miru pripotoval v Maribor, ko ga bodo ob 14. uri tudi uradno predstavili na južni ploščadi Ljudskega vrta. S plamenom bodo prižgali baklo miru, ki jo bo v imenu vseh slovenskih športnikov prevzela Ilka Štuhec, sledil bo še koncert Challeta Salleta. S tem dogodkom se bo začelo tudi potovanje bakle miru, ki bo svojo pot naslednji dan, v soboto, 3. junija, ob 9. uri že nadaljevala na Pohorje v okviru Športnega vikenda Maribora. Start bo pri avtobusni postaji Vzpenjača, vsak pohodnik pa bo lahko baklo nesel del poti, je napovedala Lea Štiberc, vodja projektne pisarne OFEM.

Bakla bo nato med 5. in 23. junijem obiskala 28 občin in 18 osnovnih šol in bo širila "sporočila miru, upanja in združevanja ljudi različnih narodov, kultur, jezikov in tradicij".

Na občini so prilagodili letne dopuste

Pred potjo delegacije mariborske občine in OKS v Rim je v novem, še neodprtem salonu Porsche Maribor na Ptujski cesti potekal tudi podpis pogodbe z dobaviteljem uradnega vozila OFEM. "Transport je ob tako velikem festivalu eden ključnih stebrov, poleg namestitev in prehrane, ki jih organizatorji ne smemo zanemariti. Od Porsche Maribor si lahko obetamo 40 osebnih vozil," je dejala direktorica OFEM Nataša Ritonija. Ob tem bodo potrebovali tudi 40 avtobusov, 10 kombijev in 4 tovorna vozila za prevoz opreme. "Računamo, da bomo z avtobusi dnevno opravili okrog 5500 kilometrov," je poudarila Ritonija in 55 dni pred začetkom olimpijskega festivala še povedala, da imajo trenutno prijavljenih 3633 udeležencev, zraven tega pa lahko pričakujejo še 800 prostovoljcev, 800 športnih delavcev, 500 predstavnikov evropskih olimpijskih komitejev in domačih gostov.

Maribor - novinarska konferenca pred protokolarnim obiskom organizatorjev Olimpijskega festivala Evropske mladine (OFEM) v Rimu in prevzemom plamena miru in oljke miru (Shine Ceremony), ter ob podpisu pogodbe z dobaviteljem uradnega vozila OFEM - Porsche Ptujska cesta - bakla - Pogodbe - Vozila -
Sašo Bizjak

Da se po končani negotovosti s financiranjem OFEM zadeve premikajo v pravo smer, je bil zadovoljen podžupan Samo Peter Medved, ki je vesel, da dogodek kot priložnost prepoznava tudi gospodarstvo. Poudaril je še, da so v mestni upravi prilagodili letne dopuste, da se bodo lahko udeležili največjega športnega tekmovanja za mlade med 14. in 18. letom. Tudi kot vozniki ali prostovoljci, če bo treba, je dejal podžupan Medved, ki ga je takšna praksa sodelovanja mestnih oblasti navdušila na poletnem olimpijskem festivalu v Banski Bistrici na Slovaškem in ob zimski izvedbi iger v finskem Vuokattiju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta