Mariborska knjižnica se seli: knjižnica s čitalnico v City, depo na Tezno

Barbara Bradač
28.05.2021 19:00
Za čas gradnje Centra Rotovž se bo knjižnica z Rotovškega trga preselila v Trgovsko poslovni center City, mariborska občina pa od države kupuje kletne prostore na Teznu za depozitarno knjižnico.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Začasno, za približno dve leti, bo knjižnica s čitalnico gostovala v TPC City, kamor bo vnesla tudi nekaj življenja. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Za že leta neuresničeno nujo po novi osrednji mestni knjižnici na Rotovškem trgu se dogajajo konkretni koraki h končni uresničitvi, da se reši neznosnih prostorskih razmer - pretesnih in dotrajanih prostorov. Gradbeno dovoljenje Centra Rotovž je tik pred pravnomočnostjo. Po časovnici je začetek gradbenih del predviden letos septembra, kar pa pomeni, da bo knjižnica pred prvo lopato morala preseliti na začasne lokacije tako svojo dejavnost, torej izposojo v centru mesta, kot gradivo in zagotoviti nadomestne prostore za delo zaposlenih.

Občina: Ponudbena cena je sprejemljiva

Mariborski mestni svetniki so se v četrtek strinjali, da mariborska občina odkupi prostore na Teznu in za 575 kvadratnih metrov kletnih prostorov in 68 kvadratnih metrov pisarn v pritličju plača 559.600 evrov lastniku stavbe, družbi za svetovanje in upravljanje D.S.U., ki je v popolni lasti Republike Slovenije. Tako se v poslovni objekt Metalna na Zagrebški cesti 20 selijo dejavnosti knjižnice, ki so povezane s skladiščenjem, vzdrževanjem in distribuiranjem knjižnega gradiva v knjižni mreži za 12 občin. "Zaradi racionalne uporabe prostora in logističnih obremenitev ob visoki frekvenci transportov se je za ta del dejavnosti knjižnice v sklopu investicije iskalo drugo lokacijo zunaj ožjega mestnega centra. Med možnimi lokacijami, ki izpolnjujejo vrsto pogojev za ustrezno umestitev navedenih dejavnosti knjižnice, ki so rešljive v predvidenem časovnem okviru poteka investicije Center Rotovž, in je ponudbena cena sprejemljiva, se kaže kot ustrezna rešitev nakup zgoraj navedene nepremičnine," je zapisano v obrazložitvi gradiva.

Za 643 kvadratnih metrov v poslovni stavbi na Zagrebški cesti 20, ki je v postopku prenove, bo občina odštela skoraj 560 tisoč evrov. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Družba D.S.U. poslovno stavbo na Teznu, v osnovi zgrajeno leta 1949, kasneje dograjeno in nazadnje obnovljeno leta 2003, že temeljito prenavlja, vgradili bodo tudi tovorno dvigalo oziroma dvižno rampo na jugozahodni strani stavbe. Najkasneje v roku treh mesecev od podpisa kupoprodajne pogodbe bo mariborska občina te prostore že lahko uporabljala.

"Dogovorjeno je, da bodo prostori urejeni in opremljeni s kovinskimi policami, kjer bomo skladiščili gradivo depozitarne knjižnice, torej gradivo, ki se malo manj uporablja, in arhiva periodike. Gre za deponiranje približno 80 tisoč enot," je pojasnila direktorica Mariborske knjižnice Dragica Turjak.

Dva meseca za selitev gradiva

V času gradnje Centra Rotovž izposoja knjig ostaja v središču mesta. Rotovška knjižnica za odrasle s čitalnico se bo začasno preselila v prvo nadstropje TPC City. "Najeli bomo dva prostora, kjer bomo postavili čitalnico in knjižnico, in tja preselili tako police kot vse gradivo iz Rotovške knjižnice. Pogoji bodo dobri, tudi dostopnost je dobra, so tekoče stopnice in dvigalo. Mislim, da se našim bralcem ne bo prehud problem preusmeriti tja. Knjižnica bo v to stavbo tudi vnesla nekaj življenja," še dodaja direktorica. Z mariborsko občino iščejo še prostor za izvajanje dejavnosti Univerze za tretje življenjsko obdobje.

Selitev na začasne lokacije bodo v knjižnici začeli, ko bodo dobili zeleno luč, najprej v prostore, ki bodo prvi pripravljeni. "Takšnega velikega zalogaja ne moremo opraviti čez noč. Samo za selitev v City predvidevamo, da potrebujemo okrog dva meseca. Morate vedeti, da gre za štiri kilometre polic in 80 tisoč enot gradiva, ki ga je treba po nekem sistemu pospravljati, da je čim manj prelaganja in se čim bolj sistematično postavlja na police, ki jih je treba najprej razdreti, transportirati in ponovno sestaviti. Približno dva meseca potrebujemo tudi za selitev na Tezno. Veliko dela nas čaka, ampak smo to pričakovali in se moramo prilagoditi," optimistično gleda Dragica Turjak na tokratno uresničitev gradnje nove osrednje knjižnice, ki se vleče že več kot deset let.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta