Mariborska občina v letu 2023: Najvišja realizacija prihodkov in največ počrpanega EU denarja

mbk
05.01.2024 15:07

Realizacija proračuna v letu 2023 je bila 95,3 odstotna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ena od investicij, ki jih je lani izvedla mariborska občina, je Zdravstvena postaja Magdalena.
Andrej Petelinšek

Mariborska občina je potegnila črto pod finančnim letom 2023. Kot sporočajo, je proračun občine po zadnjem sprejetem rebalansu znašal 196,2 milijonov evrov, pri čemer so bili prejemki planirani v višini 179,8 milijonov evrov, njihova realizacija pa je ob koncu leta znašala 171,3 milijona evrov oziroma 95,3 odstotke. Gre torej za najvišjo realizacijo prihodkov občine doslej.

Občina je poplačala tudi skorajda vse zapadle obveznosti, odprtih ostaja le 468 tisoč evrov neusklajenih računov z valuto v decembru, ki pa bodo plačani v prvi polovici tega meseca. Iz občine ob tem znova opozorijo na podfinanciranje s strani države. To je v letu 2022 znašalo 20,3 milijona evrov, lani že 33,4 milijone, letos pa bo še višje.

Občina se v sporočilu za javnost pohvali še z rekordnim črpanjem evropskih in državnih sredstev. Lani jih je namreč pridobila za 23,1 milijona evrov, kar naj bi bilo največ v zadnjih 17 letih. "Za primerjavo, v petih letih mandata župana Arsenoviča je bilo skupaj počrpanih več kot 50,7 milijona evrov državnih in evropskih sredstev, kar je skoraj petkrat toliko, kot v petletnem obdobju pred nastopom mandata. Mesto Maribor v zadnjih petih letih doživlja preobrazbo in razvoj v sodobno urbano središče zahvaljujoč številnim investicijskim projektom (Zdravstvena postaja Magdalena, obnova promenade v Mestnem Parku, obnova dvorane Tabor, ureditev nabrežja Drave – Lent, Splavarska brv, revitalizacija Vojašniškega trga z objekti – Muzej najstarejše trte, Sodni stolp in vzpostavitev kulturne četrti Minoriti; Koroška cesta z Glavnim trgom, Center Rotovž, …). Te naložbe so preoblikovale mestno krajino, spodbujajo trajnostni razvoj, kulturni razcvet, gospodarsko rast in izboljšujejo kakovost življenja meščank in meščanov ter obiskovalcev," sporočajo iz občine.

In dodajo: "V proračunsko leto 2024 vstopamo realno, optimistično in odgovorno, s ciljem uresničevanja vizije, da bo Maribor vsak dan boljši."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta