V Mariboru znova zmanjkalo denarja za kulturo: Po pozivu kulturnikov občina izplačila objubila za jutri

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
30.11.2023 10:10

Ker ima Mestna občina Maribor težave z likvidnostjo, zamuja z izplačili nevladnim kulturnim organizacijam.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za kulturniki je turbolentno leto. Junija so jim na uradu za kulturo potrdili, da jim bo občina zaradi proračunske luknje rezala 20-odstotkov že dodeljenih sredstev, kar nato ni bilo uresničeno, imajo pa zdaj spet težave.
Za kulturniki je turbolentno leto. Junija so jim na uradu za kulturo potrdili, da jim bo občina zaradi proračunske luknje rezala 20-odstotkov že dodeljenih sredstev, kar nato ni bilo uresničeno, imajo pa zdaj spet težave.
Sašo Bizjak

Devetindvajset mariborskih kulturnih organizacij, ki so uspele na programskem razpisu in so upravičene do občinskega sofinanciranja, je zaskrbljenih, saj Mestna občina Maribor zamuja z izplačili. Denar za september in oktober bi morale prejeti 20. novembra, pa ga do danes še niso. Obrazložitve, zakaj je do zamude prišlo, niso dobile, kar se jim zdi nesprejemljivo. Tudi občinski urad za kulturo in mladino ob njihovih prvih klicih o zadevi ni bil seznanjen, kasneje jim je podal neuradno informacijo, da denarja zanje ni. Zato je mariborski kolegij nevladnih ogranizacij s področja kulture in samozaposlenih minuli petek pri županu Saši Arsenoviču, direktorici občinske uprave Lidiji Krebl in vodji urada za kulturo in mladino Nini Kirbiš zahteval uradna pojasnila, a odgovora v tednu dni prav tako niso prejeli.

Znova se širi strah

"Strah pred neplačevanjem obveznosti Mestne občine Maribor se tako znova širi, ogroženi so številni kulturni programi, zamujajo izplačila izvajalcem in izvajalkam ter plačila stroškov za že izvedene dejavnosti, ki so bile pogodbeno potrjene s strani občine. Kako je možno, da sredstev znova ni, če je bil nedavno potrjen rebalans proračuna MOM za letošnje leto, ki ne predvideva rezov na tem področju?" so se odzvali tudi v Regijskem odboru sindikata kulturnih delavcev Zasuk - Podravje in zgoraj omenjenem kolegiju nevladnih organizacij. Občinsko vodstvo so pozvali k takojšnjemu izplačilu vseh dolgov in k rednim plačilom v prihodnje. "Če pa to ni zmožno, naj odstopi, saj očitno ni sposobno opravljati svoje osnovne naloge - zagotavljanja likvidnosti mariborske občine."

"Program že tako ali tako delamo z minimalnimi sredstvi. Vsakršen izpad pomeni težave pri naših izplačilih. Na ta način težko delamo, saj imamo pogodbene obveznosti do avtorjev, oblikovalcev, tiskarjev in drugih," je povedala Zala Stanonik, direktorica založbe Pivec. Urški Breznik iz Pekarne magdalenske mreže pa se zdi zamujanje sporno tudi zaradi dogajanj sredi letošnjega leta. Spomnimo, po napovedanih občinskih rezih je ministrstvo za kulturo izjemoma prispevalo svoj denar za mariborske javne kulturne zavode, a pod pogojem, da občina ustrezno financira nevladne organizacije. "Občina bo ta sredstva glede na pogodbe morala zagotoviti, vendar se nam ne zdi prav, da je kar samo po sebi umevno, da občina ne nakaže denarja in je vse tiho," je izpostavila Breznik.

MOM: Prihaja do manjših zamud

Na mariborski občini pojasnjujejo, da plačila izvajajo v skladu z likvidnostnimi zmožnostmi. "Glede na prejete prilive sproti izvajamo plačila, pri čemer lahko prihaja do manjših zamud. Več informacij bomo lahko podali v mesecu decembru," so bili skopi v pojasnilih, so pa izpostavili, da vsem zavodom in drugim institucjam tekoče plačujejo sredstva za plače. Neuradno smo sicer izvedeli, da naj bi nevladne kulturne organizacje denar dobile takoj, ko občina prejme določene prilive, ki jih od države.

Z občine so se sicer v popoldanskih urah odzvali na poziv kulturnikov: "V MOM se zavedamo nezavidljive situacije, v kateri so se znašli ustvarjalci s področja kulture. Zavedamo se spoštovanja pogodbenih obveznosti in dogovorov, saj le tako lahko gradimo medsebojno zaupanje. Lahko zagotovimo, da bomo vse obveznosti poravnali do konca leta, obveznosti, ki so zapadle v mesecu novembru, pa jutri, 1. decembra," so sporočili.

Sašo Bizjak

Medtem kulturniki niso zadovoljni še z obsegom javnih del za kulturo in mladino, ki predstavljajo pomemben korektiv za profesionalno delovanje nevladnih organizacij s področja umetnosti in kulture. Mariborska občina je, tako Breznik, za 2024 predvidela še manj denarja kot za letos. "Na kulturi je sredstev samo za štiri javna dela, na mladini pa samo tri, kar je najmanj do zdaj. Nasploh dobi urad za kulturo najmanj javnih del," je pojasnila Breznik. Na občini odgovarjajo, da so predlogu za drugo branje proračuna sredstva za javna dela za kulturo iz dobrih 29.000 evrov dvignili na 31.500 evrov, na področju mladine pa iz 10.300 evrov na 16.600 evrov, kar so podobni zneski kot leta 2022. Letos je za javna dela v kulturi sicer namenjenih 51.500 evrov, za mladino pa 22.000 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta