Mednarodna šola v Mariboru s prihodnjim šolskim letom

Barbara Bradač Barbara Bradač
11.12.2021 02:00

Ministrstvo za izobraževanje podprlo mednarodni osnovnošolski program v Mariboru. O financiranju še tečejo pogovori

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Mednarodni osnovnošolski program bo potekal na OŠ Leona Štuklja v Mariboru. 

Igor Napast

Na mariborski občini si prizadevajo ustanoviti prvi mednarodni osnovnošolski program v severovzhodni Sloveniji. Za to so že dobili potrditev ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ), ki je dalo soglasje k izvajanju takšnega programa mariborski Osnovni šoli (OŠ) Leona Štuklja. Prvi vpis je bil predviden že v tem šolskem letu, se pa začetek vseeno zamika v prihodnje šolsko leto, predvsem zaradi reševanja vprašanja financiranja.

Zasebne mednarodne šole in dve javni šoli z mednarodnima programoma so sicer skoncentrirane v prestolnici. Po ljubljanskem vzoru tudi mariborski občinski načrti segajo dlje, prizadevajo si še za mednarodni vrtec in srednjo šolo. Prvotna ideja je bila, da bi mednarodni program v Mariboru tekel pod okriljem ljubljanske OŠ Danile Kumar, kjer tak program izvajajo že več kot 20 let, a v Mariboru ne bo ljubljanska podružnica, temveč bodo mednarodni programi potekali v okviru organizacijske enote OŠ Leona Štuklja. "Mestna občina Maribor pripravlja ustanovitev vrtca in osnovne šole, ki bosta izvajala izobraževalni program v tujem jeziku (angleščini) v sklopu mednarodne organizacije International Baccalaureate (IB) Office iz Ženeve - program IB. Vrtec in šola bosta zagotavljala programe od predšolske do srednješolske stopnje, za otroke in mladostnike od tretjega do 18. leta: od 3 do 5 let starosti vrtec, od 6 do 15 let osnovna šola, od 16 do 17 let srednja šola. Število otrok po posameznih oddelkih bo odvisno od starosti vpisanih učencev. Načrtovani začetek delovanja je september 2022," odgovarjajo na občini. Program bo namenjen otrokom tujih gospodarskih, diplomatskih in drugih predstavnikov organizacij, otrokom slovenskih državljanov, ki so ali bodo bivali v tujini, otrokom tujih državljanov, za katere se ugotovi, da je zanje koristneje, da obiskujejo šolo z mednarodnim programom.

Ministrstvo za izobraževanje je konec maja izdalo soglasje OŠ Leona Štuklja Maribor za izvajanje programa mednarodne organizacije International Baccalaureate Office iz Ženeve in ga bo tudi sofinanciralo. Iz soglasja izhaja, da se program IB na ravni osnovnošolskega izobraževanja sofinancira v višini povprečnega zneska na učenca, ki je javni šoli zagotovljen iz državnega proračuna za izvedbo obveznega programa osnovne šole. Ker izdano soglasje o sofinanciranju programov ne pokrije vseh stroškov izvedbe programa, tečejo nadaljnji dogovori z ministrstvom. "Ker je tudi v interesu Vlade RS in MIZŠ, da se v Sloveniji ponudijo tudi v drugih mestih programi osnovne šole v tujem jeziku, se pričakuje, da bo ob začetku delovanja dodatno financiranje iz državnega proračuna. Višina dodatnega sofinanciranja bo odvisna od števila vpisanih učencev," dodatno razlagajo na občini.

Septembrski kulturni dan v mednarodnem razredu OŠ Danile Kumar Ljubljana. 

Arhiv OŠ Danile Kumar Ljubljana

Na mariborski občini ocenjujejo, da bo program mednarodne osnovne šole stal letno predvidoma okoli 830.000 evrov. "Dodatno so potrebna sredstva še za zagotovitev in opremo prostorov, zagotovitev funkcionalnih materialnih stroškov, nakup učbenikov in ostale literature, kar bo strošek MO Maribor. Višina stroškov bo odvisna od števila vpisanih učencev. Predvideno je petletno obdobje, da se napolni vertikala," so zapisali na občini. Za vzpostavitev pa so predvideni stroški okoli 50 tisoč evrov. "Glede nadaljnjih postopkov za ustanovitev in vzpostavitev delovanja osnovne šole z mednarodnim programom v mestni občini Maribor ter glede samega financiranja potekajo nadaljnje aktivnosti in pogovori," pravijo na ministrstvu.

Medtem ko je financiranje osnovnošolskega in srednješolskega programa v rokah ministrstva in staršev, pa je financiranje vrtčevskega programa v rokah staršev in občine. Na ministrstvu za izobraževanje pojasnjujejo, da velja enak princip sofinanciranja za omenjeno ljubljansko mednarodno šolo kot za bodočo mariborsko. Znesek sofinanciranja v tekočem šolskem letu je 2877 evrov letno na učenca, za dijaka pa 3692,44 evra - program se izvaja na Gimnaziji Bežigrad. Ob tem pa starši na OŠ Danile Kumer plačajo še med 5500 in 6500 evri letne šolnine, vanjo so zajeti vsi stroški šolanja, od vstopnin, šolskih knjig, tudi zavarovalnina do stroškov prevoza na ekskurzije. Letna vzgojnina za vrtčevske otroke pa je dobrih 7700 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta