Mestna občina Maribor: Letošnji častni občan bo Tone Partljič

09.09.2021 16:21
Letošnji dobitnik najvišjega priznanja mariborske občine bo pisatelj Tone Partljič. Srebrni grb upokojeni infektologinji Jelki Reberšek Gorišek, listina mesta Rdečemu križu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tone Partljic, pisatelj - Desk: _Sobotna_priloga - Knjizevnost - Kultura - Portret - Avtor: Andrej Petelinsek (foto: Andrej Petelinsek)
Andrej Petelinsek

Mariborski mestni svet bo predvidoma na naslednji seji v četrtek, 16. septembra, obravnaval predloge za podelitev priznanj in nagrad Mestne občine Maribor (MOM) za leto 2021. Komisija za priznanja in nagrade predlaga, da se priznanje častni občan, najvišje priznanje mesta Maribor, podeli Tonetu Partljiču "v znak zahvale in spoštovanja, za življenjsko delo in zasluge, dosežene na področju pisanja, literature, in za aktivnosti na področju družbenega delovanja, s čimer je prispeval k prepoznavnosti in ugledu našega mesta doma v ožjem in širšem prostoru".

Tone Partljič
Andrej Petelinšek

Tone Partljič je pisatelj, dramatik, učitelj in politik, ki je lani praznoval 80. rojstni dan. Od leta 1998 je častni občan Pesnice, od leta 2009 častni občan Ribnice na Pohorju, je ambasador SNG Maribor in Mariborske knjižnice in bil je predsednik strokovne žirije pri literarnih nagradah Večernica časnika Večer. Je prejemnik številnih najvišjih priznanj in nagrad za umetniško ustvarjanje na področju literature in gledališča, med drugimi je leta 2016 prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo, piše v obrazložitvi priznanja. "Sem globoko počaščen in ponosen. Glede na mariborske razmere pa upam, da mi čez sto let ne bo neki drugi mestni svet tega priznanja odvzel," je bil prvi komentar Partljiča v njegovem značilno resno-šaljivem tonu.

Jelka Reberšek Gorišek
Boris Vugrinec

Mestni svet bo letos na svečanosti ob prazniku Mestne občine Maribor podelil še dve nagradi - srebrni grb mesta Maribor bo prejela upokojena infektologinja in epidemiologinja UKC Maribor, prim. Jelka Reberšek Gorišek, "za prispevek pri dvigu zdravstvene kulture v mestu Maribor na področju infektologije in epidemiologije". Listino mesta Maribor pa bo dobil Rdeči križ - območno združenje Maribor ob 140. obletnici ustanovitve organizacije v našem mestu v znak zahvale za pomoč prebivalstvu in lokalnim skupnostim pri lajšanju bremen.

Rdeči križ Maribor
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta