Mestni avtobusni promet v Mariboru: Poleti nove in spremenjene linije. Do sredine februarja sprejemajo pripombe

Igor Selan Igor Selan
10.01.2024 17:20

Predlagane novosti v javnem potniškem prometu bodo objavljene na spletni strani občine v petek. Če bo šlo vse po načrtih, odlok o spremembah mora namreč še na mestni svet, bo Marprom novosti uvedel med poletnimi počitnicami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S šestimi glavnimi linijami, na katere se bo navezovalo trinajst povezovalnih linij, želi občina ustvariti učinek mreže, ki bo omogočala udobnejše prestopanje in krajše čakalne čase. 
Andrej Petelinšek

Sredi poletja bo Maribor doživel pomembno spremembo linij mestnega avtobusnega prometa. Predloge pripravljenih sprememb si bodo lahko občani od petka, 12. januarja, ogledali na spletni strani občine, kjer bo na predlog novih linij ves mesec mogoče tudi podajati pripombe. Te bo mogoče podati tudi osebno na občini in v vseh krajevnih skupnostih in mestnih četrteh, prav tako jih bo mogoče poslati tudi po pošti (na obrazcu, ki bo objavljen na spletni strani). Marca bodo nato v občini predloge preučili in jih po presoji implementirali, zatem bodo pripravili spremembo odloka o izvajanju linijskih prevozov v mestnem prometu. O tem bo nato predvidoma aprila in maja odločal še mestni svet. Marprom bo nato imel še dva meseca časa, da spremembe - od zamenjave voznih redov do prilagoditve aplikacij z voznimi redi in točnimi prihodi avtobusov - izvede v praksi. Nove linije in vozni redi bodo tako, če bo šlo po načrtih, zaživeli med poletnimi počitnicami.

Uvedba glavnih in povezovalnih linij

Občina načrtuje uvedbo šestih glavnih linij, s katerimi naj bi ustvarila učinek mreže, da bo zaradi krajšega čakalnega časa omogočeno udobnejše prestopanje. Glavne linije bodo povezovale najgosteje naseljene dele občine, vodene bodo direktno, v konici bodo avtobusi na njih vozili na 10 do 20 minut. Gre za linije G1 Tezno, G2 Nova vas, G3 Mestna krožna linija (v obe smeri), G4 Studenci, G5 Mestna linija po Lentu, edina, ki bo speljana po peš coni, in G6 Vzpenjača.

Mrežo glavnih linij bo dopolnjevalo trinajst povezovalnih linij, katerih naloga je zagotavljanje dostopnosti tudi v redkeje naseljenih predelih mesta, avtobusi na njih bodo v koničnem času vozili na 25 minut ali več, čeprav naj bi prestopanje na glavne linije omogočalo hitro potovanje po mestu. Predlagane povezovalne linije so P4 Studenci, P7 Kamnica, P9 Zrkovci, P10 Malečnik, P11 Razvanje, P12 Mestna krožna linija (v obe smeri), P13 Črnogorska, P14 Limbuš-Ledina/Malečnik, P15 Bresternica, P16 Zg. Duplek, P17 Ribniško selo-Košaški dol, P 18 Pekre in P22 E'Leclerc-Šentiljska.

Z novinarske konference, na kateri so predstavili novi potek avtobusnih linij. 
Sašo Bizjak

"Rezultati ankete so pokazali, da si večina želi predvsem večjo pogostost prevozov. Na same linije niti ni bilo veliko pripomb. Kljub temu se glede na ugotovljeno izrazito nezadostnost ponudbe uvaja štiri ali pet novih oziroma bistveno spremenjenih linij, torej južna tangenta Studenci-Pobrežje, linija, ki bo povezovala dva sistema P&R, in linija 8 (po novem G5), ki bo omogočala uporabnikom prijazno povezavo iz Kamnice do UKC Maribor. S temi spremembami bo vsaj 86 odstotkov prebivalcev imelo dostopnost do avtobusne postaje v krogu 300 metrov in na njej razumno, uporabno storitev," je povedal Marjan Lep s Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo. Ta je študijo, ki je stala 65 tisoč evrov, v 90 odstotkih pa jo je sofinancirala EU, tudi izvedla.

Samo Peter Medved
Sašo Bizjak

Trg revolucije ne bo glavna prestopna točka

Poglejmo še, katere so največje spremembe. Linija 1 se bo s Titove premaknila na Ljubljansko, vzpostavila se bo nova glavna linija G2, ki bo vozila po Ljubljanski ulici in nato direktno na Kardeljevo cesto. Liniji 3 in 12 se bosta preoblikovali v mestni krožni liniji, ki bosta vozili v obe smeri, linija 19 se bo nadomestila s spremenjeno linijo 12, linijo 17 pa bo na Studencih nadomestila glavna linija G4, ki bo povezovala Studence z UKC in mestnim središčem. Linija 17 bo povezovala Ribniško selo s Košaškim dolom, liniji 4 in 12 bosta krajši, a bo spremembe pokrila nova linija 14. Linija 8 bo po novem linija G5, trasa od študentskega kampusa preko Lenta do Europarka bo ostala enaka. Linija 9 bo krajša in ne bo več vozila v Brezje, linija 10 se bo združila z linijo 20. Linije 6, 13, 16 in 18 ne bodo doživele bistvenih sprememb, liniji 7 in 15 se bosta spremenili le malenkost, uvedla pa se bo nova linija 22, ki bo omogočala hitro povezavo med severom in jugom mesta (P&R linija). Linija 151 se bo preoblikovala v integrirano šolsko linijo. Sprememba od predhodnih načrtov je tudi dejstvo, da Trg revolucije ne bo postal nova prestopna točka, kot je denimo Jakominiplatz v Gradcu, ampak bo to v precej bolj omejenem obsegu.

Cilj povečati število uporabnikov

Kot je povedal podžupan Samo Peter Medved, je cilj sprememb povečati število uporabnikov mestnega avtobusnega prometa, zagotoviti njegovo dostopnost čim večjemu številu ljudi in zmanjšati izdatke tako občine kot Marproma. Odgovora na vprašanje, za koliko konkretno želi občina povečati število uporabnikov in v kakšnem času, nismo dobili.

Občina pripravlja tudi prvi P&R v mestu, ta bo na Koroški cesti, mesečni najem parkirnega mesta bo stal 30 evrov, v kombinaciji z mesečno avtobusno vozovnico pa 49 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta