Na izredni seji DZ: Poplave so odstrle marsikaj

STA
09.09.2024 16:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kako uspešna in hitra je popolavna sanacija?
Andrej Petelinsek

Poslanci so na izredni seji DZ obravnavali predlog priporočil DZ vladi, s katerimi so želeli v poslanski skupini SDS vlado spodbuditi k učinkovitejši in hitrejši sanaciji po lanskih ujmah. Poslanec SDS Jožef Jelen je v v imenu pobudnikov izredne seje izpostavil, da leto dni od katastrofalnih poplav številne vladne obljube ostajajo neuresničene. "Vlada je ljudem dajala obljube in upe, ki jih ni mogla ali ni bila sposobna uresničiti," je dejal in dodal, da vladna ekipa za prizadete na poplavljenih območjih v enem letu ni zagotovila niti ene nadomestitvene gradnje. Bojan Podkrajšek iz SDS je v dopolnitvi stališča poslanske skupine spomnil na besede predsednika vlade Roberta Goloba, ki je javno obljubljal, da bo v mesecu dni država zgradila približno sto montažnih hiš. "Če bi te izjave držale, bi imeli danes 1300 zgrajenih montažnih hiš, a nimamo izdanega nobenega gradbenega dovoljenja za hišo," je pripomnil.

Kaj je predlagal SDS?

Da bi pospešili sanacijo na poplavljenih območjih, so v SDS vladi predlagali več priporočil, ki pa so bila na četrtkovi seji matičnega odbora zavrnjena. Med drugim so pozvali k poenostavitvi in pospešitvi postopkov umeščanja v prostor za nadomestne gradnje, podelitvi predkupne pravice občinam za nakup zemljišč, kjer bi se lahko gradilo nadomestne objekte, in zagotovitvi predplačil za obnovo tudi tistim lastnikom stanovanj, ki so utrpeli škodo v lanskih poplavah, a takrat v objektih še niso imeli prijavljenega stalnega prebivališča. Zavzeli so se tudi za pospešitev postopkov recenzij projektov popoplavne obnove, ki po njihovi oceni podaljšujejo čas realizacije projektov in zvišujejo njihovo ceno ter prenos pristojnosti urejanja voda drugega reda na lokalno skupnost.

Da je bilo v zadnjem letu dni po katastrofalnih poplavah opravljenega veliko dela, pa je v predstavitvi stališča vlade dejal minister za naravne vire in prostor Jože Novak. Po njegovih besedah se je vlada ob poplavah takoj odzvala v obliki različnih pomoči prebivalcem, občinam in gospodarstvu ter z izvedbo interventnih ukrepov. "Reke tečejo v svojih strugah, ceste in železnice so prevozne. Iz vsega naštetega torej niti približno ni mogoče trditi, da vlada ni pomagala ljudem oziroma da ni naredila vsega, da bi pomoč do ljudi prišla čim hitreje. Dejstvo pa je, da so te poplave odstrle marsikaj," je dejal in ob tem opozoril na zanemarjeno stanje na vodotokih v preteklosti. Glede priporočil poslanske skupine SDS je Novak izpostavil, da so poenostavitve in skrajšanje postopkov priprave prostorskih načrtov naslovili že v decembra sprejetem zakonu o obnovi in razvoju. Kot je opozoril, pa v teh primerih niso problem procesni postopki, temveč težavo predstavljajo izdelovalci prostorskih načrtov. "Nekatere občinske uprave so brez delujočih občinskih urbanistov in tudi to področje urejamo," je zagotovil. V zvezi s predplačili pomoči za lastnike hiš, ki v času poplav v prizadetih objektih še niso imeli prijavljenega stalnega prebivališča, je pojasnil, da so to problematiko vključili v spremembe zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, ki je že zaključil javno razpravo. V septembru bo predlog pripravljen za obravnavo na vladi in v DZ, je napovedal.

Recenzije projektov poplavne obnove nujno potrebne

Minister je zavrnil tudi možnost prenosa pristojnosti urejanja voda na lokalne skupnosti. Bodo pa v prihodnjem letu razpravljali o tem, ali za urejanje vodotokov še naprej uporabljati koncesionarski ali drug sistem, je pojasnil. Glede recenzij projektov poplavne obnove pa je opozoril, da so se izkazale za nujno potrebne, saj so bili nekateri projekti, ki so jih naročale občine, pomanjkljivi, brez mnenjedajalcev in z neustreznimi rešitvami. V Levici so predlog priporočil SDS po besedah poslanke Nataše Sukič ocenili kot hujskaški in kot ceneno nabiranje političnih točk na "plečih prizadetih in tistih, ki svoje moči usmerjajo v to, da bi se škoda čim prej sanirala".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta