Najstarejša trta na svetu: Grozdje bo za vino, listi pa za pojedino

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
10.09.2019 13:47

Vinske degustacije, kulinarična doživetja in tematske oglede mesta ponuja letošnji Festival stare trte, ki ga bo zaokrožila tradicionalna trgatev na Lentu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letos se trta v družbi cvetoče ajde šibi pod obilnim pridelkom.
Sašo Bizjak

Festival Stare trte bo letos nekoliko obrnjen. Ne bo se začel s tradicionalno trgatvijo modre kavčine na Lentu in zaključil z množičnim maritnovanjem na Trgu Leona Štuklja, pač pa bo slovesna trgatev najstarejše trte v nedeljo, 22. septembra, ob 11. uri, vrhunec in zaključek predhodnega desetdnevnega dogajanja. Na ta način imajo gostje v mestu na voljo strnjeno dogajanje, je drugačen koncept festivala pojasnila direktorica Zavoda za turizem Maribor-Pohorje, Doris Urbančič Windisch.

Jedi iz listov Stare trte

In v zavodu so skupaj z 28 partnerji pripravili res bogat program. Festival bodo ta petek na Grajskem trgu odprli Okusi Štajerske, predstavitev štajerske kulinarike na stojnicah. Mestne trge in ulice bodo ponudniki lokalnih pridelkov na stojnicah poživili tudi naslednji konec tedna in sicer v okviru 20. Mednarodnega praznika ekoloških kmetij in Podeželja v mestu. Že to soboto bo 35. Splavarski krst, v nedeljo pa kolesarski izlet, na katerem bodo udeleženci v Slovenskih goricah šli po poti cepičev Stare trte.

Žametovka, skrit potencial

Najbolj veselo pa bo seveda na sami trgatvi najstarejše trte na svetu. Kulturno-etnografska prireditev bo tudi letos v družbi gospodarja Stare trte in mariborskega župana Saše Arsenoviča, mestnega viničarja Staneta Kocutarja, vinskih kraljic in vitezov, malečniških bračev, folkloristov in Male pihalne godbe Neuvirtovi Štajerci, letos pa tudi pevca Zorana Predina. Čast prvega reza tokrat pripada predstavniku delegacije iz Marburga, s katerim je Maribor pobraten že 50. leto. Kot je povedala podžupanja Alenka Iskra, je letošnji Festival stare trte še posebej pomemben, ker bo gostil predstavnike najmanj sedmih pobratenih mest, ki so udeležbo že potrdili, morebiti pa še treh dodatnih. "S tem lahko potrdimo, da ima Stara trta svoj pomen v Evropi in širše," je o žametovki, ki je v Mariboru že dobrih 400 let, dejala Iskra. "V Stari trti imamo skrit potencial, ki ga še nismo povsem izkoristili, ga pa bomo v prihodnje vedno več," pa je razmišljala Urbančič Widnischeva, ki je dejala da se z mariborsko občino že pogovarjajo, kako okrepiti blagovno znamko Stare trte.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta