Naziv častni občan Hoče - Slivnica je prejel Srečko Ornik, ki je s svojim delom domače kraje ponesel v tujino

Damijan Toplak Damijan Toplak
30.09.2023 04:12

Ob občinskem prazniku so podelili tudi nagrade in priznanja. Najvišje je dobil Srečko Ornik, ki je ustvaril tudi nekaj skulptur, katere krasijo občino, s svojimi deli je pustil pečat tudi v tujini. Kdo so drugi prejemniki nagrad?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hoško-slivniški župan Marko Soršak, častni občan Srečko Ornik in Simona Kalšan Kildenfoss iz občinske komisije za podelitev priznanj.
Marko Pigac

Na proslavi ob 25. občinskem prazniku pretekli četrtek so v hoškem kulturnem domu podelili priznanja in nagrade. Hoško-slivniški župan Marko Soršak je v svojem nagovoru omenil vse dosežke in nekatere večje dogodke, ki so se zvrstili v preteklem letu. Ob tem je pripomnil, da vseh teh dosežkov ne bi bilo brez pomoči občanov.

Kulturni program so na občinski proslavi obogatile mlade slivniške pevke, ki so se poimenovale Vivace, več pesmi je ob spremljavi na kitaro odpel mladi in perspektivni pevec Janez Ivačič, Tian Lucas Kirbiš je ognjevito zaigral na bobne, prireditev pa je odlično povezovala nadebudna voditeljica Špela Pehant.

Srečko Ornik
Damijan Toplak

Naziva častni občan se je torej razveselil znani lokalni umetnik, rezbar in kipar Srečko Ornik. Ornik je ponesel ime kraja in občine tudi v širni svet, saj je gostoval na številnih prireditvah doma in v tujini, obenem pa ustvaril kar nekaj skulptur, ki krasijo različna območja v njihovi občini. "Bili so uspehi in dosežki, zdaj pa je prišlo to častno priznanje. To pa ne pomeni, da nimam v načrtu novih stvaritev, tudi kipe nekdanjega škofa Antona Martina Slomška in nekdanjega generala Rudolfa Maistra, prav tako delam repliko kipa Karla Glaserja, ki torej ne bo iz brona, da ne bi znova zamikal tatov," je povedal novi častni občan, ki 25 let ustvarja z lesom, obenem vliva skulpture ter se ukvarja s hladnim litjem brona. Od leta 2000 je predsednik Združenja rezbarjev, modelarjev lesa Slovenije.

Letošnji občinski nagrajenci na skupinski fotografiji
Marko Pigac

Zlatega občinskega grba so se razveselili v občinskem gasilskem poveljstvu, ki ga od leta 2011 vodi višji gasilski častnik Boštjan Frangež. Člani treh občinskih gasilskih društev (Bohova, Hoče in Hotinja vas) so pomagali ob 68 intervencijah v občini ob julijskih ujmah, obenem so na pomoč priskočili ob letošnjih plazovih v občini Šentilj in ob avgustovskih poplavah na Koroškem. Srebrni grb je pripadel Čebelarskemu društvu Alojz Greif Hoče, ki združuje 50 članov in 30 čebelarjev iz občin Hoče - Slivnica, Starše in Miklavž na Dravskem polju. Bronasti grb pa Športnemu društvu Rogoza, kjer letos slavijo 60 let obstoja, ko so domači fantje pričeli igrati za nogometni klub Rogoza.

Rozalija Švagan  
Damijan Toplak

Županovo priznanje nekdanjemu motokrosistu

Spominsko plaketo je prejel Herman Jakolič, aktiven v Krajevni skupnosti Slivnica več kot 40 let, svojčas tudi podžupan v občini. Občinska priznanja pa Jože Klampfer kot dolgoletni član AMD Pohorje, Ljuba Frelih, ki je več kot 40 let članica KUD Hoče, Franc Kovač kot dolgoletni zborovski pevec, Franc Volk, ki od nastanka leta 2000 poje v mešanem pevskem zboru DU Slivnica, kakor Rozalija Švagan, ki je že dvanajst let aktivna v skupini starejši za starejše pri Društvu upokojencev Slivnica. Županovo priznanje je prejel nekdanji motokrosist Sašo Kragelj, ki danes skrbi za organizacijo odmevnih prireditev v tem športu v domačem Radizelu ter pri delu z nadebudnimi mladimi motokrosisti. Priznanje za najbolj urejeno okolje, zlati kostanj, sta prejela Darinka in Anton Gerečnik iz Hotinje vasi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta