Nekoč avtomehanik, zdaj dela z lesom, glino, plastiko

Damijan Toplak Damijan Toplak
29.09.2018 05:00

Na številnih področjih je aktiven krajan Radizela, Srečko Ornik. Tačas se pripravlja tudi na mednarodno kiparsko-slikarsko razstavo, ki bo od 2. do 11. oktobra v mariborskem Narodnem domu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Srečko Ornik s svojimi izdelki
Igor Napast

Srečko Ornik iz Radizela v občini Hoče - Slivnica ostaja aktiven na več področjih. Poleg tega, da je s premorom štirih let, ko je bil štiri leta predsednik krajevne skupnosti Slivnica, že tri mandate občinski svetnik občine, je tudi predsednik Združenja rezbarjev modelarjev lesa Slovenije (ZRMLS). Redno se tudi udeležuje prireditve Forma viva Makole. Aktiven je tudi v fundaciji Kultura na vasi iz Budimpešte, v fundaciji, ki pokriva celotno kulturno področje na Madžarskem, pa tudi narodnih manjšin, od leta 2010 je tudi vitez kulture na Madžarskem.

Od avtomehanika do obrtnika in umetnika

S tem pa se njegova aktivnost ne konča. Je tudi pobudnik zasaditve cepičev najstarejše trte na svetu z mariborskega Lenta. Tako so tudi in predvsem po njegovi zaslugi zasajeni v mestu Tihany ob Blatnem jezeru na Madžarskem pa v slovaškem mestu Čičov ter v Romuniji. V ukrajinskem mestu Rahiv pa stoji Ornikova skulptura. Ob njeni otvoritvi je mašo vodil ukrajinski nadškof poljskega rodu Mieczyslaw Mokrzycki, ki je bil pred tem šest let svetovalec papeža Janeza Pavla II. in pa dve leti svetovalec papeža Benedikta XVI.
Danes 66-letni Ornik je po poklicu avtomehanik, dolga je bil leta zaposlen v mariborskem Talisu, kjer je tudi vodja mehanične delavnice, nato vodja notranjega transporta. Ob osamosvojitvi Slovenije je odprl lastno obrt in se posvetil popravilu viličarjev. Po zaprtju nekaterih podjetij je bil primoran ustaviti svojo obrtno dejavnost. Se pa lahko pohvali, da je izšolal 14 pripravnikov avtomehanične stroke.

Z učenci OŠ borcev za severno mejo so izdelali kipce Rudolfa Maistra.
Osebni Arhiv

Društva v Slivnici potrebujejo prostor

Kako pa ocenjuje življenje v občini Hoče - Slivnica? "Vesel sem, da smo pri delu v občinskem svetu izboljšali odnose z županom. Občina se, kolikor dopuščajo sredstva, pospešeno razvija, čez noč pa seveda ne gre. Ob gradnji Magne se gradijo tudi ceste in druga infrastruktura. Že dve ali tri leta pa opozarjam, da bi v Slivnici potrebovali kakšen prostor, kjer bi lahko delovala različna društva. Zdaj se zbiramo v slivniški šoli, mogoče pa kmalu le dobimo kakšen lasten ali občinski prostor," sklene sogovornik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta