Neznanec strgal mavrično zastavo z vrat knjigarne Mariborka: "Dejanje razumemo kot akt sovraštva"

DR
18.06.2024 16:31

V ponedeljek popoldne je neznanec s krila vrat knjigarne Mariborka na Koroški cesti v Mariboru strgal mavrično zastavo. V začetku junija so jo izobesili v počastitev meseca ponosa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Knjigarna je prostor svobode. Njena dolžnost je, da omogoča dialog, pri čemer solidarno stoji z manjšinami in jih podpira v njihovih prizadevanjih za enopravnost, pravijo v založbi, ki ima v lasti Mariborko. 
Sašo Bizjak

"Vseskozi, kar je zastava visela, smo bili v knjigarni deležni provokacij, groženj, rednega dretja Smrt pedrom! ter pred par dnevi tudi poskusa, ko sta dva mlada moška na skuterju skušala med vožnjo mimo vhoda v knjigarno zastavo odtrgati z vrat, a jima ni uspelo," je sporočila Anja Zag Golob, direktorica ter glavna in odgovorna urednica založbe VigeVageKnjige, pod okriljem katere deluje Mariborka.

Nato je to dejanje opravil mlad moški, ki se je odet v temna oblačila, s kapuco čez glavo in masko na obrazu, priplazil do vrat ter zastavo odtrgal, za kar je bila potrebna konkretna sila, saj je bila zastava pritrjena z vrvjo in lepilnim trakom. Nato je zbežal do kolesa, parkiranega v bližini, in se z njim odpeljal. "Gre za nasilno dejanje, jasno uperjeno zoper manjšino, v podporo kateri smo izobesili zastavo. Pripada ji tudi nekaj naših sodelavk in sodelavcev. Dejanje razumemo kot akt sovraštva, ki ga je storilec očitno vnaprej načrtoval, kot jasno provokacijo in kot strahopetno gesto z namenom zastraševanja. Knjigarna je po svojem bistvu prostor svobode. Njena dolžnost je, da omogoča dialog, pri čemer solidarno stoji z manjšinami in jih podpira v njihovih prizadevanjih za enakopravnost, ki jim jo zagotavlja tudi Ustava RS," še piše Anja Zag Golob.

To je v ponedeljek ostalo od odtrgane zastave na vratih. 
Založba Vigevageknjige

Najostreje obsojajo vsa agresivna dejanja, dejanja, uperjena zoper manjšine, kakršnemu so bili priča. Dejanje so prijavili policiji, ki se je takoj odzvala. Patrulja je napravila zapisnik. "Vendar dejanje v njem vodi kot tatvino, ne kot kaznivo dejanje izkazovanja sovražnosti zoper manjšino. Namen tatvine je okoriščanje. Zastava sama po sebi nima nobene materialne vrednosti - simbolna vrednost mavrične zastave pa je ogromna in v konkretnem primeru tudi jasen povod za incident. V naknadno podani pisni prijavi smo zato jasno izrazili željo po prekvalificiranju dejanja iz tatvine v kaznivo dejanje ter policijo prosili, da sproži vse ustrezne postopke, ki iz tega sledijo," še pravijo v založbi. 

Predstavnica za odnose z javnostmi Policijske uprave Maribor Anita Kovačič Čelofiga je na vprašanja Večera odgovorila, da obravnavajo dve kaznivi dejanji: "V enem primeru kaznivo dejanje tatvine (zastave), v drugem primeru se prijava nanaša na sum storitve kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti (297. čl. KZ-1), v obeh primerih še zbiramo obvestila."

"Dodajamo, da imamo v policiji ničelno toleranco do vsakršnih oblik kaznivih ravnanj, v tej zvezi še posebej, v kolikor gre za sume kaznivih ravnanj javnega spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, in vsakršno naznanjeno ali zaznano kaznivo ravnanje obravnavamo celovito ter s ciljem, da se storilce tovrstnih dejanj odkrije in ustrezno procesuira," je še sporočila tiskovna predstavnica policije.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta