Ob obisku ministrov v Mariboru o tem, ali bo vojska le odstopila ozemlje mariborski bolnišnici

Jana Juvan Jana Juvan
06.04.2022 18:00

Prenos zemljišča z vojske na zdravstvo se pripravlja že dlje časa, obrambni minister Tonin zdaj obljublja predvolilni pospešek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ministra Matej Tonin in Janez Cigler Kralj, ki sta danes obiskala Maribor, ter direktor UKC Maribor Anton Crnjac
Igor Napast

V maniri predvolilnih parad po slovenskih mestih sta ministra iz vrst NSi danes obiskala tudi Maribor. Po deljenju modrih in belih balonov po središču mesta sta prvič v času tega mandata obiskala UKC Maribor in direktor Anton Crnjac ju je v luči "velikega in pomembnega dogodka", kot je poimenoval njun obisk, obvestil o nekaterih projektih, ki se delno tičejo tudi njunih resorjev.

Pa je dobil le predvolilne obljube ali jim bo napovedane projekte uspelo zaključiti še v tem mesecu? "Počaščeni smo ob teh obiskih, ker se s tem dokazujeta tako pomembnost te ustanove kot to, da kompetentni in pomembni ljudje razmišljajo o razvoju našega kliničnega centra," je uvodoma dejal Crnjac in rekel, da se bo izrazu "predvolilne obljube izognil". Povedal je sicer, da od njiju "sluti izredno podporo", pri čemer je omenil vzpostavitev negovalne bolnišnice in prepis ozemlja, ki je v lasti obrambnega ministrstva.

Okoli 4000 kvadratnih metrov

Obrambni minister Matej Tonin je nadalje razložil, da so na ministrstvu pripravljeni odstopiti mariborski bolnišnici okoli 4000 kvadratnih metrov veliko zemljišče na Taboru. Spomnil je, da so se v preteklosti že dogovarjali z ministrstvom za zdravje o prepisu teh zemljišč, kar pa se nikdar ni uresničilo. Pojasnil je, da za vojsko to ni "strateško pomembno zemljišče", in obljubil, da bo ta prenos "pospešil".

Igor Napast

Kaj točno bi UKC umestil na to zemljišče, Crnjac ni želel razkriti, saj da gre za "zelo dinamičen proces" ter da je "želja in potreb več". Pri tem je omenil prenovo nevrološkega oddelka, novo patologijo, potrebe fizikalne medicine in rehabilitacije po novih prostorih ter v času epidemije vse bolj izraženo potrebo po stavbi za pedopsihiatrijo.

Pred poletjem selitev pljučnega oddelka?

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je govoril o negovalni bolnišnici, projektu, ki ga je pripravilo že vodstvo UKC še pred epidemijo, a se je zaradi covida njegova realizacija nekoliko zamaknila. Negovalna bolnišnica s 54 posteljami naj bi bila vzpostavljena na mestu zdajšnjega pljučnega oddelka na Slivniškem Pohorju, katerega selitev je bila načrtovana že pred leti, letos pred poletjem pa bo po zagotovilih Crnjaca tudi izvedena in takrat naj bi takoj pričeli projekt negovalne bolnišnice. Projekt je vreden slabih 9 milijonov evrov, od tega jih bo 6,8 milijona šlo iz črpanja evropskega denarja. Crnjac pravi, da bo 8 milijonov evrov zagotovilo ministrstvo, preostalo bo strošek UKC. Cigler Kralj je spomnil, da negovalne bolnišnice v državi še nimamo, a da je zdaj za to pripravljena tudi zakonska osnova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta