Od ponedeljka spet po novo branje

Urška Kereži
30.04.2020 12:30

Mariborska knjižnica se je odločila, da takoj po praznikih začne s postopnim odpiranjem svojih vrat.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi v novem LPK, ko ga bodo, če ga bodo, prihodnje leto sprejeli, Mariborska knjižnica prva prioriteta?
Sašo Bizjak

Korona se očitno vendarle počasi umika. Vsaj tako lahko sklepamo po nenadnem vsesplošnem rahljanju ukrepov za zajezitev epidemije ter vračanju v številna delovna okolja. In če so bili tako vodilni kot zaposleni v številnih slovenskih knjižnicah še pred tednom v pričakovanju navodil pristojnih, kako ter predvsem kdaj naj pričakujejo ponovni zagon dela, jih je minister za kulturo Vasko Simoniti neprijetno presenetil, ko je kar na novinarski konferenci predlagal, naj se to zgodi "iz danes na jutri". Še preden je ministrstvo za kulturo potrdilo predlog smernic za ponovno odprtje s posebnim poudarkom na skrbi za varno delo, varnost bralcev in dekontaminacijo vrnjenega gradiva, ki ga je pripravilo Združenje splošnih knjižnic. Zato so nekateri bralci s knjigami v roki tudi pred enotami Mariborske knjižnice zaman obstali pred še zmeraj zaklenjenimi vrati, za katerimi se je slišalo glasno zvonjenje telefonov, na družabnih omrežjih pa je zasul plaz vprašanj, kdaj in kako torej splet lahko pridemo do novega branja.
Po fazah
Začetne zmede in slabe volje pa bo vsaj v drugem največjem slovenskem mestu naslednji ponedeljek končno konec. V Mariborski knjižnici so namreč presodili, da z določenimi omejitvami, kot so prilagojen oziroma skrajšan delovni čas enot, v prvem tednu le brezstična izposoja po naročilu in pošiljanje naročenega gradiva po pošti, vendarle lahko začnejo s prvo fazo postopnega odpiranja za bralce. Ki naj bi ji 11. maja z ustaljenim "pultnim sistemom" sledila druga, ko bo v enote dostavljena vsa oprema, potrebna za varno rokovanje s knjigami, denimo razkužila, maske, rokavice, ter nameščena zaščitna stekla za pulte, talne nalepke in opozorila/obvestila za bralce. Kdaj bodo slednji lahko prosto dostopali do polic in sami izbirali gradivo, je odvisno od poteka dogodkov ter uradnih usmeritev pristojnih institucij.

Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta