Knjižnice in muzeji za ponovno odprtje izvedeli v večernih novicah, do nadaljnjega ostajajo zaprti

Urška Kereži
29.04.2020 16:51

Da ne morejo odpreti kar čez noč, po tem, ko to izvejo zvečer v novicah, ministru Simonitiju in vladi jasno in odločno sporočajo iz knjižnic ter galerij in muzejev. Saj nimajo niti informacij, katerih zaščitnih ukrepov se morajo ob tem držati

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ob obisku knjižnic še naprej razdalja, zaščita obraza in razkuževanje rok
Sašo Bizjak
Priprave na odprtje
Sašo Bizjak

Ko je minister za kulturo Vasko Simoniti sporočil odločitev vlade, da se "čez noč", kot so se zaprla, znova lahko odprejo vrata knjižnic, galerij in muzejev, saj je kljub zaprtemu prostoru storitev možno organizirati tako, da je onemogočen stik med obiskovalci ali je ta le minimalen, je v hipu nastala kolosalna zmeda. Odgovorni in zaposleni so novico namreč izvedeli iz medijev, še preden so o tem prejeli kakršnokoli uradno sporočilo, navodilo, usmeritev, kako naj to izvedejo. Kaj šele, da bi imeli čas ustrezno pripraviti se na novosti.

Ostro iz knjižnic

Nacionalni svet za knjižnično dejavnost denimo bo usmeritve za ponovni zagon knjižnic, ki jih je pripravilo Združenje splošnih knjižnic, dokončno obravnaval šele na jutrišnji seji. Tako "v knjižnicah o teh še nismo bili obveščeni, nimamo nobenih informacij, katerih zaščitnih ukrepov se moramo držati, kaj narediti z vrnjenimi knjigami, kako poskrbeti za varno razdaljo med obiskovalci, za zaščito zaposlenih, razkuževanje oziroma karanteno knjig," vladno ad hoc odločitev komentira dolgoletna direktorica Mariborske knjižnice Dragica Turjak.

Sašo Bizjak

V galerije in muzeje po praznikih

​Da ne morejo odpreti kar "čez noč", po tem, ko to izvejo v večernih novicah, so si edini tudi direktorji galerij in muzejev. Kot je povedala predsednica Skupnosti muzejev Slovenije Aleksandra Berberih Slana, tudi oni niso prejeli nobenih uradnih navodil, kako pri ponovnem odprtju zaščititi uporabnike in zaposlene. Smernice so zato pripravili kar sami, vendar jih na NIJZ še niso potrdili. "Slovenska javnost je skupaj z muzealci težko pričakovala odprtje muzejev in spremembe odloka smo se iskreno razveselili. Žal pa o njej predhodno nismo bili obveščeni, zato muzejev danes še ne moremo odpreti. Poskrbeti moramo namreč za varnost zaposlenih in obiskovalcev, prostore ustrezno pripraviti in sprejeti zaščitne ukrepe," na odločitev vlade enotno odgovarjajo muzealci. Ti so v času, ko muzeji niso mogli sprejemati obiskovalcev, kljub vsemu opravljali svoje delo naprej, od posredovanja gradiva, informacij, priprave projektov do digitalizacije ter ob tem z informacijami in objavami gradiva na spletnih omrežjih aktivno sodelovali z uporabniki.

Pokrajinski muzej Maribor se bo, tako kot drugi muzeji, odprl 5. maja.
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta