(ODZIV) Župan Arsenovič: Ne vidim razloga za odstop podžupana Medveda

Aljoša Peršak Aljoša Peršak
03.10.2023 15:04

Zaradi zlorabe položaja in grobe prekoračitve pristojnosti politične funkcije nekatere svetniške skupine pozivajo k razrešitvi podžupana Sama Petra Medveda in vršilke dolžnosti direktorice mestne uprave Lidije Krebl.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Župan Saša Arsenovič je pod vse večjim pritiskom zaradi podžupana Sama Petra Medveda.
Sašo Bizjak

Svetniške skupine LPR, SDS, Lista kolesarjev in pešcev, Levica in Stranka mladih - Zeleni Evrope, ki imajo v 45-članskem mestnem svetu 18 glasov, so na župana Saša Arsenoviča naslovile odprto pismo Poziv k razrešitvi! "Zaradi zlorabe položaja in grobe prekoračitve pristojnosti politične funkcije pozivamo k razrešitvi podžupana dr. Sama Petra Medveda in v. d. direktorice Lidije Krebl," so zapisali. Za razliko od skupne izjave svetniških skupin iz začetka septembra, ko so na župana naslovili dopis Soodgovornosti za Maribor ni mogoče doseči s samovoljo, tokrat med podpisniki ni Gibanja Svobode in Socialnih demokratov.

Saša Arsenovič in Lidija Krebl
Andrej Petelinšek

Tokratna skupina mariborskih svetnikov izpostavlja, da kot so lahko prebrali v medijih in se prepričali tudi na nedavni izredni seji mestnega sveta, ki je bila na točki obravnave kršitve pravic zaposlenim na mariborski občini zaprta za javnost, je podžupan Medved v obravnavanem postopku zahteval uničenje zanj obremenilnega dokumenta. "S tem je podžupan dr. Samo Peter Medved grobo zlorabil svoj položaj in ogrozil transparentnost ter integriteto delovanja lokalne občinske uprave, kar je nesprejemljivo v okviru načela pravne države in etičnih standardov, ki bi jih morali uradniki/politični funkcionarji zasledovati," so poudarile svetniške skupine.

Andrej Petelinšek

Podž​upan Medved je odgovoren tudi za to, da je resno načel kredibilnost Mestne občine Maribor, saj je z namernim zavajanjem in nasprotujočimi si izjavami želel prikriti svoje sporno ravnanje. V tem primeru je podžupan (so)odločal o postopku zoper sebe, kar je v nasprotju z delovnopravno zakonodajo, v katerem bi morale biti v prvi vrsti zaščitene žrtve, ki so jim bile kratene pravice, so opozorile svetniške skupine. "Namesto tega ste vi kot župan tolerirali vmešavanje podžupana dr. Sama Petra Medveda v uradni postopek, v katerem je sam po pričevanju zaposlenih glavni storilec očitanih dejanj."

Gre za zmešnjavo, kot je v Mariboru ne pomnimo, ocenjujejo. "Vodstvo občine je v celoti izgubilo potrebno verodostojnost za vodenje Mestne občine Maribor. V tako občutljivi zadevi, kjer del zaposlenih meni, da je prišlo do kršitev njihovih pravic, namesto njihove zaščite vi dovolite, da podžupan zahteva odstranitev in uničenje zanj spornih dokumentov. A se zavedate teže svojega dejanja? Podžupan sploh ne bi smel imeti dostopa do tega dokumenta, kaj šele vpliv na to, kaj se naj z njim dogaja! In sedaj, ko je bilo to ugotovljeno, pa podžupan dr. Samo Peter Medved dovoli, da se sporni dokument vrne v spis. Podžupan je tako postal koordinator postopka zoper sebe!" županu pišejo svetniške skupine.

Saša Arsenovič in Samo Peter Medved
Andrej Petelinšek

Vse to pa se dogaja s pomočjo Lidije Krebl, takrat vodje sekretariata, pod okriljem katere so strokovne službe vodile zadevo 069-1/2023 in ki bi morala najbolj skrbeti za zakonitost postopkov. "Zdaj ob napredovanju na položaj v. d. direktorice pa aktivno sodeluje pri zavajanju javnosti in mestnih svetnikov, še posebej na zadnji izredni seji mestnega sveta."

Če Medved in Kreblova ne bosta odstopila sama, svetniške skupine pozivajo župana, da oba nemudoma razreši, saj funkcijo in položaj zasedata izključno na podlagi njegovega osebnega zaupanja. "Njun odstop oziroma razrešitev je minimum k povrnitvi vaše kredibilnosti, ki jo potrebujete za nadaljnje vodenje mestne občine in dokončanje tega mandata," so še zapisali in župana obvestili, da so s primerom 069-1/2023 seznanili pristojne institucije: Državno tožilstvo Republike Slovenije, Inšpektorat Republike Slovenije za delo in Inšpektorat za javni sektor.

Na pismo se je odzval tudi župan Arsenovič. Poudaril je, da je sam preveril dejansko dogajanje in ali sta podžupan Samo Peter Medved in vodja kabineta Jelka Vrečko kršila obveznosti iz delovnega razmerja. "Presodil sem, da kršitev obveznosti ni bilo," je dejal.  Pred in ponovno po seji mestnega sveta je preveril domnevne očitke in dokumentacijo na Mestni občini Maribor. Zato ne vidi nobenega razloga za odstop zelo učinkovitega podžupana Medveda ali v.d. direktorice mestne uprave Lidije Krebl, je poudaril.

"Kot župan ne morem dopustiti, da politična debata vpliva na vodenje pravnih postopkov. Z namigovanji, domnevami in vehementnimi trditvami nimam namena polemizirati. Kot župan sem zavezan predpisom, dejstvom in svoji vesti, kamor sodi tudi skrb za to, da se stisk ljudi ne zlorablja za politikantske namene," je izjavil župan Arsenovič. V tem kontekstu ga veseli, da so pisci svoj izdelek posredovali tudi nekaterim relevantnim državnim institucijam. "Mestna občina Maribor bo tudi v tem primeru maksimalno sodelovala tako z naštetimi, kot tudi drugimi ustanovami, ki bodo vsaka v svoji pristojnosti in kompetencami neodvisno presodile dejstva in dejanska stanja. Sam pa sem že naročil revizijo tega postopka, ki ga je vodil takratni direktor mestne uprave Srečko Đurov," je še napovedal Arsenovič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta