Oktobra začetek prenove Koroške ceste in Glavnega trga, tri mesece bo zaprta za ves promet

Igor Selan Igor Selan
13.09.2019 17:27

Dela bo izvajal konzorcij podjetij Nigrad, Pomgrad in Komunala Slovenske gorice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Koroška cesta bo obnovljena po projektni rešitvi arhitekta Borisa Bežana iz leta 2010. To so nekoliko prilagodili, saj bo promet namesto sprva predvidenega enosmernega še naprej dvosmeren.
Boris Bezan

Prenovo Koroške ceste in Glavnega trga bo izvedel konzorcij podjetij Nigrad, Pomgrad in Komunala Slovenske gorice. Po večmesečnih pogajanjih je omenjena trojica ceno s prvotnih 7,85 milijona evrov spustila na 4,89 milijona evrov in bila tako za dober milijon evrov cenejša od drugega ponudnika, ljubljanske družbe Lavaco. Izbor še ni pravnomočen, a direktor Lavaca Roman Štrukelj pravi, da o pritožbi na izbor ne razmišljajo. Nigrad bi tako lahko pričel delati že oktobra in delo predvidoma končal do aprila prihodnje leto. Koroška cesta med Strossmayerjevo in Glavnim mostom bo popolnoma zaprta tri mesece.

Sašo Bizjak

Največji problem cena tlaka

Znižanje cene za skoraj tri milijone evrov ni posledica morebitnega enormnega popusta, po naših podatkih je Nigrad prvotno ceno znižal za okrog pet odstotkov, ampak na novo izvedenega popisa del. Tako obstaja celo velika verjetnost, da v trg vendarle ne bo vgrajen pohorski tonalit, za kar se je zavzemal podžupan Gregor Reichenberg. "Cena tlaka je največji problem. Projektantska ocena za kvadratni meter tlaka na Glavnem trgu je 50 evrov, ponudba, ki smo jo dobili, pa 217 evrov. Da bi ceno znižali na 4,95 milijona, kolikor je denarja za projekt v proračunu, smo nekatere tehnologije izvedbe tlaka in njegove količine skupaj s projektanti racionalizirali," pojasni podžupan Samo Peter Medved. A bi se tukaj lahko še zapletlo. Robne pogoje za tlakovanje Glavnega trga je namreč določil zavod za varstvo kulturne dediščine. "V vsakem primeru bo v trg vgrajen granit. Ali bo to pohorski tonalit ali ne, zdaj še težko rečemo, je pa tega mogoče dobiti pri samo enem proizvajalcu, mi pa ne moremo preferirati samo enega dobavitelja. V skladu z zakonom o javnem naročanju bi radi tudi pri tem odprli konkurenco. Želimo, da bo trg takšen, da se bosta z njim strinjala tako zavod kot projektant. Še pred pričetkom del na Glavnem trgu bomo naredili testna polja. Verjamem, da bo zavod izvedbo, kot smo si jo zamislili, podprl," še pravi Medved.
Zaradi prilagajanja projekta proračunskim možnostim bodo prehode proti Lentu uredili kasneje, prav tako bodo kasneje pripravili tudi razpis za izvedbo vodovodnih inštalacij, urbano opremo pa bodo kupili šele po dokončanju obnove Glavnega trga.

Igor Napast

"Pred nami je težek izziv"

V mestni upravi se zavedajo, da bo zaprtje Koroške ceste za ves promet pomembno vplivalo na prometno situacijo v mestu. Posledice zapore bodo najbolj občutne na Titovem in Koroškem mostu, bistveno bolj obremenjeni bodo tudi Lent, Krekova ulica, Mladinska in Gregorčičeva ulica. Čeprav bo celotna prenova trajala pol leta, bo Koroška zaprta le tri mesece, prenova Glavnega trga namreč prometa ne bo ovirala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta