OŠ Fram: V telovadnici prikazali živi šah. Učenci so bili figure, oblečeni v kostume, ki so jih sešile učiteljice

Aleš Mišič Aleš Mišič
31.10.2023 04:28

Zadnjo partijo na prostem so odigrali leta 1985, pred dnevi pa so ga ponovno obudili z učenci ob pomoči domačega šahovskega društva in velemojstra Georga Mohra iz Železničarskega šahovskega kluba Maribor

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Učenci in učiteljice so se več mesecev pripravljali, šivali kostume. 
Andrej Petelinšek

Otroci, oblečeni v domiselne kostume, so bili figure, premikala pa sta jih mojstrski kandidat in predsednik ŠD Fram Boris Mitrovič in dolgoletni framski šahist Jože Velec. V partiji, ki so jo popestrili s šaljivimi vložki ob zvočni kulisi, je v ne več kot 45 minutah učitelj domačega podmladka z belimi figurami elegantno matiral predsednika. To je bila ponovitev dvoboja med Mohrom in Višvanatanom Anandom na tradicionalnem Jatovem mednarodnem turnirju leta 1988 v Beogradu. Mariborčan je z vrhunsko igro premagal takratnega mladinskega svetovnega prvaka ter kasnejšega petkratnega svetovnega prvaka in prejemnika šahovskega oskarja iz Indije.

Tribuna v šolski telovadnici v Framu je bila nabito polna. 
Andrej Petelinšek

"Praznujemo 150-letnico OŠ Fram in 210 let organiziranega šolstva. Ob tem smo imeli že štiri dogodke in zdaj še živi šah, kar je bilo nekoč tukaj zelo popularno in obiskano. Mit živega šaha smo prestavili v sodobni čas. Prej so imeli tudi žive konje, zdaj smo v figuro konja oblekli otroke. Zagotovo bomo imeli še kakšno ponovitev. Gospod Mohr je navdušen in je dejal, da bo o tem poročal na šahovski zvezi, da bi imeli še kakšne predstave po šolah ali šahovskih društvih. Za enkratno predstavo je bilo resnično vloženega preveč dela. Skoraj pet mesecev smo delali, kostume smo učitelji šivali sami. Učitelji smo multipraktiki, široko znanje nam je prišlo zelo prav. Vaje smo imeli trikrat na teden za 32 otrok, ob vseh drugih obveznostih so si vzeli čas, zato tudi njim globok poklon," je povedala učiteljica in koordinatorka dogodkov Smiljanka Šimundža.

Poskrbljeno je bilo tudi za zabavni program. 
Andrej Petelinšek

"Živi šah je ena od oblik šaha in tudi povsem framska stvar. Leta 1952 je bila prva prireditev tukaj, v sedemdesetih letih vsako leto. Prirejali so ga na polju z veliko veselico, dva tisoč ljudi je prišlo. Kot mladinec sem bil v Jugoslaviji lahko športnik na dveh nivojih oziroma na dvoji registraciji. Igral sem za mariborski Železničar, v republiški ligi pa sem lahko nastopal za klub, ki je bil nižje. Pet ali šest let sem igral za Fram in kasneje so me posvojili. Že leta 1408 so v Granadi v Španiji imeli prvi takšen spektakel, ta nenavadna oblika je dobra promocija šaha," pravi Georg Mohr.

Učenci in učiteljice so se več mesecev pripravljali na ta dogodek, da so naredili kostume in vse potrebno.
Andrej Petelinšek

Šah postaja spet popularen, ker so ga otroci spoznali prek računalnika, še razlaga šahovski mojster. V Mariboru imajo skoraj vse osnovne šole krožke. "Tam se naučijo osnov, mi pa tiste, ki pokažejo talent, povabimo v klub. To je potem dolgotrajen proces in če enega vzgojimo za prvo ekipo, smo že zadovoljni. V klubu je od 50 do 60 mladih šahistov, ki trenirajo redno, od ponedeljka do četrtka imamov vsak dan treninge, v petek turnirje, v soboto spletne treninge. Moram priznati, da ima mariborska občina kar posluh za te treninge z mladimi, da lahko trenirajo praktično zastonj, le nekaj malega plačajo. Na državnih prvenstvih kar dosegajo rezultate. V Framu je bil nekoč pomemben šahovski bazen, precej so vlagali, tudi na račun veselic, s katerimi so zaključili šahovske prireditve na prostem in služili," se še spominja Mohr.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta