(PISMO BRALCA) Ustavimo neumnosti Mestne občine Maribor

12.09.2024 06:00

Za vsako veliko spremembo, ki močno vpliva na naša življenja, bi morala vsaj deset mesecev teči široka javna razprava z anketami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Med obnovo Lenta so si dvakrat premislili, ali bo ta prevozen. Ko so se odločili, da ne bo, ga niso ozelenili in ostal je goli beton. Mariborske plaže bodo tam, seveda, sončili se bomo na betonu, ki ima 60 stopinj Celzija.

Ko so obnavljali Glavni trg, zopet niso vedeli, ali prevoz da ali ne. Obnovili so ga brez vsakršnega drevesa, pa so vedeli, da ga bodo za promet zaprli. Ta mesec so se odločili, da bo po Glavnem trgu vseeno tekel avtobusni promet in uničeval kamnite plošče. Zopet vse na hitro in samovoljno.

Pa kdo so ti ljudje, ki samovoljno spreminjajo obliko mestnih trgov in prometne tokove? Namesto da bi se ukvarjali s prepotrebno obnovo mestnih ulic, se raje ukvarjajo z bagatelo, spreminjajo cestni promet in nastavljajo svoje ljudi v nadzorni svet zopet brez ekonomske podlage ustanovljenega javnega holdinga.

Oni so se prav tako spomnili zgraditi drago leseno brv ob Glavnem mostu za pešce in kolesarje. Ta mesec pa so za promet zaprli ta isti most zraven te iste brvi. In ker ima nekdo idejo, da bo to uresničil, bo šel z glavo skozi zid, da bo Glavni most zaprt za promet. Kdo so ti ljudje ali eden, ki samopašno odloča, kje se bomo vozili, kako se bomo vozili in kdaj bomo lahko šli na stranišče?

Sosednje mesto Gradec ima osem mostov čez Muro, pa jim na pamet ne pade zapiranje niti enega. Maribor ima samo dva osrednja mostova in enega bi kar zaprli za promet. Nekomu v tej občini očitno primanjkuje inteligence. Čakam samo še na idejo, da bodo občinski veljaki izrazili željo po vpeljavi letne vinjete, da se bomo sploh lahko vozili po luknjastih mestnih ulicah in za to plačali.

Mislim, da je napočil čas, ko se je treba vprašati, kdo predstavlja naše mesto in nas občane. Ljudi, ki odločajo samopašno, ne potrebujemo. Potrebujemo ljudi, ki bodo prisluhnili nam, vsem nam in onim na obrobju.

Za vsako veliko spremembo, ki močno vpliva na naša življenja, bi morala vsaj deset mesecev teči široka javna razprava z anketami, pri čemer morajo sodelovati vsi Mariborčani. Če bi občina odprla takšno splošno razpravo in izvajala ankete, bi bila pisma bralcev odveč. Tako pa že šesto leto o vsem odloča samo en človek in njegovi podaniki, vključno z mestnim svetom.

Robert Hvalec, univ. dipl. oec., Maribor

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta