Pred več kot 50 leti so Maribor zastopale tudi nogometašice

BEB
30.04.2022 03:00

S knjigo Punce, kapo dol je Vid Kmetič njihovo zgodbo ovekovečil pred pozabo. Da so sedaj že dame še kako iskrive, so dokazale tudi na predstavitvi knjige.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vid Kmetič z nekdanjimi nogometašicami
Igor Napast

Nogomet ima v Mariboru dolgo in pestro zgodovino. A da je bila pred dobrimi 50 leti aktivna tudi ženska ekipa, dolgo časa ni bilo prav znano. Pred desetimi leti so jih pri Društvu Hiša! znova povezali, pripravili razstavo in tudi zaigrale so. Sedaj je Vid Kmetič vse popisal še v knjigi. Da je imel pri zbiranju informacij vse prej kot lahko nalogo, so sedaj že gospe demonstrirale tudi na nedavni predstavitvi knjige, ki so jo pri Rajzefibru pripravili v kompleksu Ljudskega vrta. Živahne, iskrive so Kmetiča in povezovalca Nina Flisarja ves čas popravljale, dopolnjevale s kakšnimi prigodami. In prav je tako, to je bil njihov večer za spomine, pri čemer ni manjkalo smeha.

Firbcanje po mestu: Punce, kapo dol!

In kako so dekleta prišla do nogometa? Leta 1971 je revija Antena objavila oglas, da v Mariboru in Ljubljani iščejo dekleta, ki bi se preizkusila v nogometu. Za mariborski preizkus se je oglasilo tristo nogometa željnih punc. Tiste, ki so pokazale največ nogometnega znanja, so postale prve mariborske nogometašice. Vodil jih je znani trener Pepi Kirbiš. Prvo srečanje sta ekipi Maribora in Olimpije odigrali 20. junija za Bežigradom. Maribor je bil v sestavi Milošič, Kegl, Fluher, Rojko, Eger, Ilič, Jugovec, Horvat, Flisar, Marčun in Kop (rezerve Črešnar, Petrovič, Živko). Po napetem boju so pred 12.000 gledalci po streljanju enajstmetrovk zmagale Ljubljančanke, povratno srečanje na Ljudskem vrtu pa je odločalo, katera ekipa bo osvojila pokal kozmetike Narta. 19. septembra 1971 se je zbralo 8000 gledalcev in bili so priča veličastni zmagi domačink, s 3:1. Nekatere Mariborčanke so nato igrale v ŽNK Ljubljana, po odhodu trenerja se je namreč tudi ekipa v Mariboru razšla.

Knjigo sta v sozaložništvu izdala Društvo Hiša! in Založba Pivec, spremno besedilo je napisal predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta