(PREJELI SMO) Zaradi razkošne gradnje niti ure sonca na dan (2)

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Članek avtorice Nine Ambrož v časopisu Večer z dne 3. 11. 2021 predvideno gradnjo na trenutno degradiranem območju ob Lavričevi ulici predstavlja kot vsiljevanje ozkega profitnega interesa lastnika parcele, kar v biroju MF arhitektura ostro zavračamo. Temeljna naloga vsakega arhitekta je odgovorno oblikovanje prostora, ki se gradi skozi analitičen in strokoven pristop preko parametrov naročnikovih pričakovanj in prostorskih zmožnosti. Oblikovanje objektov mora zagotoviti enake možnosti za vse ljudi, nadgrajevati prostor in slediti tehnološkemu razvoju družbe. S to odgovornostjo smo se lotili tudi razvoja projekta ob Lavričevi ulici, ki predstavlja vezni člen med visoko pozidavo ob Koroški cesti, reko Dravo in nizkimi posamičnimi objekti ob Dravi. Značilnosti območja se odrazijo tudi v nastalem objektu, ki se skozi terasasto vzpenjanje postopoma dviguje proti visokemu delu mesta in sooblikuje dinamiko reke. Projekt je bil v svojem razvoju vedno primerno predstavljen javnosti, skladno z zakonodajo in dosedanjo prakso (dodatno je bila zaradi preprečevanja fizičnih stikov izvedena še spletna predstavitev). Namigovanja o netransparentnosti postopka so neutemeljena in v nasprotju z dejstvi. Po predstavitvi osnutka OPPN smo vse pripombe v zvezi s projektom temeljito preučili in podali argumentirana stališča ter dodatne obrazložitve. Nepravilna je navedba, da je bila upoštevana samo ena pripomba, ki je bila podana v javni obravnavi. Preučenih in v največji možni meri je bilo upoštevanih vseh 19 pripomb. Ključne zadeve, predvsem osončenje, so na kratko obrazložene v nadaljevanju.

Veljavni prostorski akti, nadrejeni akti, pravilniki, smernice nosilcev urejanja prostorov zagotavljanje osončenja niso pogojevali. V želji po zagotavljanju kvalitetnega življenjskega okolja vseh sedanjih in bodočih prebivalcev Lavričeve ulice smo veliko pozornosti namenili prav temu. Po prejetih pripombah smo skozi dodatne študije osončenja objekt preoblikovali, tako da omogočimo tudi okoliškim prebivalcem sonce na okno vsakega stanovanja, vsak dan v letu. Zato trditev v naslovu članka "Zaradi razkošne gradnje niti ure sonca na dan" ne drži. Če bi gradili objekt po obstoječem zazidalnem načrtu, bi stanovalcem, ki jih izpostavlja članek, povsem odvzel sonce v zimskih mesecih, kar je razvidno tudi v pripravljenih animacijah osončenja, ki so objavljene na spletnih straneh občine. Upoštevane so bile tudi pripombe društva arhitektov, tako so prikazane morfološke študije, ki prikazujejo širšo vpetost objekta v prostor, prikazana je analiza in razlaga morfološke paradigme oblikovanja levega brega.

Treba je izpostaviti, da nam v nobenem pogledu naročnik ni vsiljeval svoje matematike in pričakovanj glede izkoristka prostora, kot je nakazano v članku, velikost objekta je bila nastavljena v skladu z urbanističnimi faktorji in poglobljeno študijo območja. Površine predloga nove pozidave so tako celo za več kot 1000 m2 manjše od predvidenih površin obstoječega veljavnega zazidalnega načrta. Glede na lokacijo in cene na trgu to pomeni večmilijonsko znižanje potencialnega prihodka od investicije, kar gre predvsem na račun naročnikovega zaupanja stroki in boljše vpetosti objekta v prostor. Naročnik je v želji po kvalitetnem razvoju tega območja v preteklosti sodeloval z različnimi arhitekti, narejenih je bilo več študij, od prostorskih do prometnih, ki so bile podlaga za nov projekt. Veseli nas, da smo pri pripravi aktualnega načrta bili izbrani lokalni arhitekti in urbanisti, ki se zavedamo pomembnosti našega okolja in kvalitete življenja v mestu. Verjamemo, da je projekt kvaliteten, pripravljen odgovorno in strokovno in da bo imel širši pozitiven vpliv na razvoj našega mesta.

Žalosti nas dejstvo, da nas v času pisanja/nastajanja članka novinarka ni kontaktirala, čeprav nas v njem večkrat neposredno izpostavlja. Slikovno gradivo v članku je iz starih, neveljavnih podlag, prav tako objavljene fotomontaže. Aktualno slikovno gradivo, iz katerega je razvidno upoštevanje pripomb, smo v želji po pravilni informiranosti javnosti priložili k temu besedilu. V našem biroju smo vedno na voljo za vsa pojasnila in informacije, veselimo se vsake strokovne debate in konstruktivne kritike. V članku so navedena napačna dejstva, s čimer se povzroča nepovratna škoda vsem vpletenim, ki si prizadevamo za kakovosten razvoj Maribora. Prepričani smo, da si vaši bralci zaslužijo objektivne informacije, za katere so bili v članku žal prikrajšani.

Miha Fujs, MF arhitektura

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta