Prenova Glavnega trga in Koroške ceste: Za začetek testna polja v Nigradu

Igor Selan Igor Selan
07.10.2019 17:32

Projekt prenove Glavnega trga in Koroške ceste bo pod velikim časovnim pritiskom, dokončati ga je namreč treba do junija 2020, prenova pa bo vzela šest mesecev časa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Čeprav je prenova Glavnega trga in Koroške ceste tik pred vrati, še vedno ni jasno, kdaj točno se bo začela. Kot so namreč povedali predstavniki mariborske občine in Nigrada na tiskovni konferenci, je začetek prenove odvisen od soglasja Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Kje točno bi se pri soglasju lahko zapletlo, tudi po več vprašanjih niso pojasnili, a kot kaže, je problem povzročila cena materiala. Cena tlakovcev iz v projektu zahtevanega pohorskega tonalita namreč bistveno presega ceno tlakovanja, predvideno s projektantsko oceno, zato bo občina projekt skušala poceniti s tehnološkimi rešitvami, ki jih bo preizkusila na testnih poljih.

Testna polja prihodnji ponedeljek

"Rešitve smo iskali skupaj s projektantom, za to smo si vzeli kar nekaj časa. Verjamem, da bomo našli rešitev, ki jo bo zavod na koncu tudi potrdil," je prepričan podžupan Samo Peter Medved. Testna polja z možnimi rešitvami bodo predvidoma prihodnji ponedeljek predstavili v prostorih Nigrada. "Nima smisla, da jih postavimo na gradbišču, saj bi se potrditev materialov lahko zavlekla. Vendar če bo šlo vse gladko, bi lahko dela začeli konec oktobra," je povedal Simon Planinc, vodja gradenj iz Nigrada.

Simon Planinc iz Nigrada, podžupan Samo Peter Medved in Aleš Klinc iz občinskega urada za promet še ne vedo, kdaj točno se bo začela obnova Glavnega trga in Koroške ceste.
Igor Napast
Koroška cesta
Boris Bežan

Upajo na milo zimo

A tudi če se pri izbiri materialov in potrditvi tehnoloških rešitev ne bo zapletlo, bosta občina in Nigrad v precejšnji časovni stiski. Za projekt je namreč občina pridobila 2,1 milijona evrov evropskih sredstev iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb, zaradi česar mora biti prenova opravljena do konca junija 2020. Kot je povedal Medved, na občini računajo, da bo tudi prihajajoča zima, kot so bile v povprečju zime v zadnjih desetih letih, bolj mila in bo omogočala izvedbo del. Za ta namreč potrebujejo šest mesecev časa, pri čemer bodo projekt izvajali v dveh etapah. Prve tri mesece bodo prenavljali samo Glavni trg, druge tri pa Koroško ceste.

Med prenovo Koroške ceste bo ta tri mesece popolnoma zaprta za ves promet.
Andrej Petelinšek

Nigrad bo na Koroški cesti 11 odprl pisarno

V času del na Glavnem trgu bo dostop do lokalov mogoč. "Z ograjami bomo ločili gradbišče od peš poti, s katerimi bomo zagotavljali dostop do lokalov. Potrudili se bomo, da bo njihovo delovanje kar se da malo moteno. Se je pa treba zavedati, da vendarle gre za gradbeni poseg, zato vse stanovalce in lastnike lokalov prosim, da so strpni in da z nami sodelujejo, da lahko projekt zaključimo v najkrajšem možnem času," je povedal Planinc. Nigrad bo v času del na Koroški cesti 11 vzpostavil tudi pisarno, v kateri bodo lahko stanovalci in lastniki lokalov dobili vse informacije neposredno od izvajalca.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta