Prometna varnost v Mariboru se je poslabšala. Več je pijanih in poškodovanih

mbk
04.11.2020 16:30

Mariborski redarji izvajajo poostren nadzor v peš coni v središču Maribora. Med kršitelji najpogosteje mladoletniki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maribor - Utrinek - skuter -
Sašo Bizjak

Mariborski medobčinski redarji v teh dneh (do sobote) med 19. in 21. uro v coni za pešce v središču Maribora opravljajo poostrene nadzore, preverjajo varnost vožnje, ali vozniki uporabljajo čelado in ali pravilno parkirajo vozila. Z Mestne občine Maribor (MOM) so sporočili, da želijo na ta način "zmanjšati problem vožnje motornih vozil (mopedov in skuterjev) v območju za pešce. Po zakonu o pravilih cestnega prometa enosledna motorna vozila ne smejo zapeljati na območje za pešce, a redarji med svojimi rednimi nadzori v mariborski pešconi dnevno kljub temu obravnavajo med tri in sedem primerov." Med kršitelji so najpogosteje mladoletni vozniki, poročajo. Tudi po podatkih Policijske uprave Maribor se je letos stanje prometne varnosti mopedov na mariborskem območju bistveno poslabšalo.

Za kršitev prepovedi vožnje na območju za pešce je predvidena globa 80 evrov, kadar gre za polnoletnega voznika. Če je voznik mladoleten, lahko policist oziroma redar poda predlog za uvedbo postopka, v katerem lahko sodišče izreče ukor, navodila in prepovedi, nadzorstvo ali, če gre za starejšega mladoletnika, tudi globo, pojasnjujejo občinski piarovci. Naštevajo, kje so parkirišča za mopede in skuterje: pri Vinagu, pri Frančiškanski cerkvi, pri Prvi gimnaziji, na Slomškovem trgu, v Orožnovi ulici, v Strossmayerjevi ulici (pri Ljudskem vrtu), pod Starim mostom in pri Srednji ekonomski šoli. MOM pa načrtuje še dodatna parkirna mesta na drugih lokacijah.

V občinskem piar sporočilu navajajo izsledke Policijske uprave Maribor, ki letos beleži "več hudo in lahko telesno poškodovanih, (čeprav ne posebej na območju za pešce znotraj naše občine). Najhujše prometne nesreče z udeležbo voznikov enoslednih motornih vozil so se zgodile zaradi neprilagojene hitrosti, neupoštevanja pravil o prednosti in nepravilne strani oziroma smeri vožnje, predvsem v naseljih in v popoldanskem času. Nadpovprečno visok je tudi delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč med vozniki enoslednih motornih vozil; delež alkoholiziranih voznikov motornih koles, ki so povzročili prometne nesreče, je v obdobju januar-oktober znašal 22,2 odstotkov, delež alkoholiziranih voznikov mopedov, ki so povzročili prometne nesreče, pa 28,6 odstotkov."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta