Rdeči križ Maribor: Za socialo ni denarja, za nogomet milijoni

Nina Ambrož Nina Ambrož
10.01.2020 16:45

V skladišču je le še za dva meseca zalog hrane, opozarja Metod Dolinšek in pričakuje, da bo občina razprla proračunsko denarnico.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Metod Dolinšek meni, da "se v Mariboru prvič po mnogih letih soočamo, da sociala ni več prioriteta".
Andrej Petelinsek

Potem ko je Metod Dolinšek, sekretar Rdečega križa Maribor, konec preteklega leta opozoril na dramatično situacijo o kopnenju zalog hrane, je o tem sredi tedna govoril z mariborskim županstvom Saše Arsenoviča. Napoved, da bo za tretjino manj materialne pomoči, kar bi lahko prizadelo okoli 10.0000 ljudi, Rdeči križ pa bi lahko že januarja zaprl skladišče, je zvenela alarmantno. Stanje je še vedno skrb vzbujajoče. V mariborskem skladišču, ki je tudi neke vrste logistični center za Rdeče križ po Štajerskem in Koroškem, je še za dva meseca zalog, zdaj ocenjuje Dolinšek. Apelira, da morajo danes najti rešitev, sicer bo kriza udarila junija, ko bo skladišče prazno.

Metod Dolinšek apelira, da morajo danes najti rešitev, sicer bo kriza udarila junija, ko bo skladišče prazno.
Andrej Petelinšek

Županstvo rešitev vidi tudi v koncertu

"V Mariboru se prvič po mnogih letih soočamo, da sociala ni več prioriteta. Do zdaj so imele občinske strukture razumevanje, da so ob krizah našle dodatna sredstva," Metod Dolinšek meni, da bi denar iz proračuna občine bil dobra rešitev za gašenje pereče zadeve. A tokrat zagotovila za to še ni dobil. "Na sestanku z županom smo predlagali, da se občinska sredstva za Rdeči križ povečajo na 200.000 evrov. To bi se lahko zagotovilo brez posegov v investicijske načrte, saj bo občina po moji oceni letos na račun socialnih programov, ki jih prevzema država, prihranila 250.000 evrov. Ker poleg tega rastejo plače in število zaposlenih, se tudi dohodnina, ki se steka v proračun, veča. Z mariborsko občino delimo mnenje, da je reševanje akutnih situacij naloga države in da problem reševanja najšibkejših členov družbe ne more bremeniti občin," pravi Dolinšek. Vendar ponudi primerjavo z javno investicijo v nogometni stadion: "Tribuna v Ljudskem vrtu pa bo stala devet milijonov evrov."

Metod Dolinšek: "Z mariborsko občino delimo mnenje, da je reševanje akutnih situacij naloga države."
Andrej Petelinšek

Denar za sedem let državniki razvlekli na devet

Dolinšek še pojasnjuje, kaj je razlog, da tako glasno kliče na pomoč: "Evropska hrana je vezana na evropski proračun in njegovo sedemletno obdobje, v katerem se določen denar nameni za posamezno državo. Bolj ko smo proti koncu obdobja, manj je teh sredstev. Ker je Slovenija tako spretna, da že vnaprej ve, da v novi finančni perspektivi prvi dve leti ne bo črpala nič, je sredstva iz sedmih let podaljšala na devet let."

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta