Rekreativni maraton Okoli Pohorja: Otmar Pečnik je kolesaril tudi na prvem, leta 1979

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
27.05.2021 10:00
Približuje se 42. rekreativni kolesarski maraton Okoli Pohorja, ki bo v soboto, 19. junija. Priprave na maraton, ki ga bosta z roko v roki priredila KD Branik in medijska hiša Večer s partnerji, so v polnem teku. Predčasne prijave pomenijo tudi nižje zneske.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maraton Okoli Pohorja je bil pred leti glede na število udeležencev kolesarski praznik.
Igor Napast

Kolesarjev, ki se lahko pohvalijo, da so vozili že na prvem maratonu Okoli Pohorja junija leta 1979, je le še peščica, med njimi je tudi 78-letni Otmar Pečnik iz Radizela, nekdanji uspešni tekmovalec KD Branik. "Spomnim se, da je bilo na prvi prireditvi na startu veliko kolesarjev, zgoščena kolona se je vila po mostu čez Dravo, razredčila se je med vožnjo po polskavskem hribu. Tudi sedaj vsak dan prekolesarim približno 50 kilometrov. Na prireditvi sem tudi aktiven v organizacijskem odboru. Maraton Okoli Pohorja je priložnost, da kolesarji ob zmernem poganjanju pedal tudi uživajo v lepotah tega konca Slovenije," je povedal Pečnik.

Večer

Manj tras

Dolgoletni sekretar Kolesarskega društva Branik Branko Rokavec je o letošnji izvedbi med drugim povedal: "V prejšnjih letih so bile kolesarjem na voljo štiri dolžine proge, letos bodo le tri, saj smo se zaradi obnove ruškega mostu morali odreči najkrajši progi, dolgi 30 kilometrov, ki je bila primerna predvsem za družine z otroki. Kolesarji lahko izbirajo med dolžinami 50, 70 in 147 kilometrov." Opozoril je tudi na spremenjeno prijavnino. Tisti, ki se bodo za maraton prijavili na dan prireditve, bodo namreč plačali več. Več informacij na tej spletni strani.

Na dan prekolesari 50 kilometrov

Podobne, dogoletne spomine na prireditev ima še en nekdanji uspešni Branikov tekmovalec, 66-letni Mariborčan Ljubo Car. "Maraton okoli Pohorja sem prevozil več kot dvajsetkrat. Zame je bil vselej posebno doživetje, še zlasti v prejšnjih letih, ko je bila udeležba množična. Pozneje sem običajno vozil na 70-kilometrski progi, kajti dan po maratonu je bila tekma za slovenski pokal in moral sem varčevati z močmi. Na maratonu nikoli nisem dirkal, ampak kolesaril zmerno in užival ob pogledu na naravo, ob tem pa tudi spoštoval cestnoprometne predpise in navodila prirediteljev," je povedal Car.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta