Reorganizacija Mariborske razvojne agencije v Regionalno razvojno agencijo za Podravje - Maribor za velike zgodbe

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
20.01.2021 17:00
Ta teden se je Mariborska razvojna agencija preoblikovala v Regionalno razvojno agencijo za Podravje - Maribor, da bo lahko igrala ključno vlogo pri razvojnih projektih regije na področju gospodarstva in turizma
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uroš Rozman, direktor RRA Podravje - Maribor,
Aleksander Saša Arsenovič, župan Mestne občine Maribor, dr. Marko Soršak, župan Občine Hoče - Slivnica in Neva Pipan, predsednica še starega sveta zavoda. 
Marko Pigac/mp Produkcija

Po 27 letih obstoja Mariborska razvojna agencija (MRA) spreminja ime, ureja svoj status in se reorganizira. Preobrazila se je v javni zavod Regionalna razvojna agencija (RRA) za Podravje - Maribor. Sprememba je bila nujna, saj je MRA delovala po zastarelem odloku iz leta 1993 oziroma z obliko in kratico, ki nista več veljavni. Prav tako je mariborska občina na pet občin soustanoviteljic, ki so bile do leta 1998 del občine Maribor, vendarle prenesla lastniške deleže. Razvojna agencija ima tudi novo celostno podobo, v izdelavi je še nova spletna stran, sčasoma bo k RRA pripojeno tudi hčerinsko podjetje Štajerski tehnološki park. Kot nakazuje že novo ime, pa je bistvena sprememba, da agencija poslej ne bo več osredotočena na mesto Maribor, pač pa bolj na razvoj regije, je na včerajšnji novinarski konferenci pojasnil Uroš Roman, direktor RRA.

Uroš Rozman
Andrej Petelinšek

Po vsaj trikrat več denarja

V RRA želijo skupaj z 41 občinami v širši regiji razvijati več projektov na različnih področjih. Rozman je izpostavil bolj odločno privabljanje investitorjev, razvoj reke Drave na področju kolesarstva, plovnosti, vstopno-izstopnih točk in povezovanja ponudnikov ob reki ter vzpostavitev turističnih destinacij Štajerska in Pohorje, v preteklosti pa je govoril tudi o projektih za večjo samooskrbo, razvoju koroške železniške proge, sodelovanju pri razvoju mariborskega letališča in celostni prometni strategiji regije. Za lažjo izvedbo so v razvojni agenciji že ustanovili dva nova sektorja, poleg obstoječih za podjetništvo in regionalni razvoj še sektor za raziskave, razvoj in inovacije ter sektor za turizem. S prvim želijo povečati sodelovanje z Univerzo v Mariboru, gospodarstvom in občinami v regiji, z drugim pa razvijati širšo turistično destinacijo.

Projekte snujejo v okviru regionalnega razvojnega programa za finančno perspektivo 2021-2027. Po besedah Rozmana si iz tega naslova obetajo vsaj trikrat več denarja kot iz aktualne finančne perspektive, iz katere je, iz mehanizma dogovora za razvoj regij, Podravje pridobilo 93 milijonov evrov. "Vemo, da je regija v zadnjih sedmih letih padla in jo do spodnjega dela lestvice razvojne ogroženosti ločita samo še dve mesti. Nujno je, da se kot regija dvignemo," je povedal Rozman. Mariborski župan Saša Arsenovič pa: "Ni velikih ali majhnih občin, smo samo ljudje, ki lahko skupaj ustvarjamo velike zgodbe ... Želim si, da bo od leta 2025 Podravje regija, kjer bomo radi živeli, kamor bodo radi prihajali živet drugi in kjer bo veliko gospodarstva z dodano vrednostjo."

Zavod za turizem ozko, RRA široko

Neva Pipan, predsednica še starega sveta zavoda, ki po uvedbi sprememb ne bo več imel devet članov, pač pa šest, pa je spomnila, da za turizem ni pomembna le reorganizacija MRA, pač pa tudi preoblikovanje Zavoda za turizem (ZZT) Maribor, ki ga je občina peljala vzporedno. Kot je pojasnila, bo ZZT poslej bolj fokusiran na boljšo storitev in turistične produkte, vezane na mesto, razvojna agencija pa širše. "RRA je tista, ki ima potrebne resurse in strokovno znanje, da bo lahko na področju turizma pripravljala strateške načrte za spodbujanje in razvoj turizma, da bo poskrbela za razvoj in trženje integralnih turističnih proizvodov ter da bo oblikovala in tržila tržne znamke ponudbe turističnega območja," tako Pipanova, ki v novi ureditvi vidi dobre možnosti za turistični preboj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta