S 50-letno tradicijo v obrtništvu, v poslu: Svoj poklic moraš imeti rad

Damijan Toplak Damijan Toplak
22.12.2019 05:01

Obrtna zbornica je proslavila okrogle obletnice obrtniškega oziroma podjetniškega dela članov. Peterica med njimi se lahko pohvali s polstoletno tradicijo: urarka Milena Lalič, steklar Slavko Mlakar, Avtoličarstvo Murko, podjetje Bi - Termal in prenočišča Milena.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jubilanti OOZ Maribor, ki so letos slavili 50 let delovanja, s predsednikom Alešem Pulkom (na levi)
Leonida Polajnar

Območna obrtno-podjetniška zbornica Maribor (OOZ Maribor) je na posebni prireditvi izkazala priznanje članom, ki so v minulem letu zaznamovali okrogle obletnice dela oziroma članstva v zbornici. Ob podelitvi nagrad, skupaj jih je bilo kar 82, je predsednik zbornice Aleš Pulko izpostavil, da imajo sicer 1300 članov oziroma podjetij, ki zaposlujejo skupaj deset tisoč zaposlenih. "Vsaj enkrat letno se želimo našim članom zahvaliti za njihovo dolgoletno prizadevnost," je dodal Pulko.

Do strank moraš biti korekten

Prav posebna jubilantka je letos mariborska urarka Milena Lalič, ki se s to obrtjo ukvarja že 50 let, izhaja namreč iz urarske družine Kokot - Lalić, ki je v urarstvu dejavna že od leta 1948. "Svoj poklic moraš imeti rad in mora ti predstavljati način življenja. Se pa spomnim očetovih besed, da moram biti korektna do strank in da moram delati tako, da bom v tem poklicu dočakala upokojitev. Kar mi je že uspelo, saj sem delno že upokojena. Ko pa se spomnim svojih podjetniških začetkov, vem, da ni bilo vedno preprosto, a očitno se je dalo in mi je uspelo preživeti in o(b)stati. Mi je pa ostal v spominu nedavni dogodek, ko je vnuk prinesel v popravilo dedkovo uro, saj mu je želel za darilo pokloniti znova delujočo uro, in kaj je lahko lepšega od tega, sem si mislila," razloži sogovornica.

Mileni Lalič je uspelov svojem poklicu dočakati pokoj.
Igor Napast

Že tretjageneracija v poslu

Podpredsednik OOZ Maribor Marko Gorjak, sicer iz raškega podjetja Orodjarstvo Gorjak, ki prav tako letos slavi 30 let delovanja ter je s 85 zaposlenimi med največjimi podjetji v občini Rače - Fram, pa je omenil, da je v njihovem podjetju dejavna že tretja generacija družine Gorjak. "V zadnjem času opažam veliko več negotovosti na tujih trgih, predvsem v Nemčiji, in še zlasti v njihovi avtomobilski industriji, na katero smo tudi sami precej vezani. Kar nekaj naših dobaviteljev se je tako znašlo v insolventnih postopkih. Na drugi strani pa trg ZDA najbolj raste, a je za nas precej oddaljen trg. Dobiti kadre zdaj za nas ni več tako težko, še vedno pa nam primanjkuje CNC-operaterjev in orodjarjev," sklene Gorjak.
"Naša želja za prihodnost je povečati članstvo in članom omogočiti še večjo podporo pri doseganju njihovih poslovnih potencialov in pri (brezplačnem) vključevanju v različne projekte, ki jim lahko prinesejo koristi," je ob slovesnosti v casinoju Mond v Šentilju še povedal Aleš Pulko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta