SDH ne more več vlagati v MLM, ki posluje slabo

Srečko Klapš Srečko Klapš
12.03.2024 00:00

V Slovenskem državnem holdingu zanikajo predlog za stečaj in še računajo na prodajo MLM.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V SDH ponavljajo, da so pri kakršnihkoli nadaljnjih vlaganjih v družbo omejeni zaradi pravil EU o nedopustnih državnih pomočeh. 
Tit Košir

Po objavi članka v Večeru, da pred sejo nadzornega sveta Mariborske livarne (MLM) poteka operacija, ki lahko privede tudi do stečaja MLM, Slovenski državni holding (SDH) v sporočilu za javnost pojasnjuje, da sta, kar se tiče morebitne nesolventnosti, tako uprava kot tudi nadzorni svet zavezana k spoštovanju določil ZFPIPP. "SDH ni podal nikakršnega zahtevka za stečaj družbe, čeprav je največji upnik, ki mu družba že dalj časa ni sposobna poravnavati obveznosti, a jih je z namenom podpore nadaljnjemu poslovanju družbe doslej vedno reprogramiral." Da v družbi velja dvotirni sistem upravljanja, kjer posle samostojno vodi uprava družbe, nadzorni svet pa samostojno in neodvisno nadzira poslovanje. Dodajajo še, da je poslovanje MLM slabo, podjetje že daljše obdobje posluje z izgubo, ki se zadnji dve leti še povečuje, posledično je v zahtevni finančni situaciji, saj je samo v zadnjih treh letih ustvarilo za več kot deset milijonov evrov čiste izgube. Prodajni postopek, ki ga je SDH začel 13. novembra lani, še teče. V njem je SDH pripravljen družbo prodati za en evro, če ob tem investitor družbi zagotovi potrebne finančne vire za nadaljnje poslovanje ter ob upoštevanju drugih razpisnih pogojev. Kot smo v Večeru poročali, gre za družbo Metalka Commerce, ki naj bi v prihodnjih tednih oddala zavezujočo ponudbo. In da SDH v zvezi z nepremičninami MLM nima nikakršnih načrtov, so pa v okviru prodajnega postopka zainteresiranim kupcem ponudili, da nepremičnine odkupi z namenom finančne razbremenitve družbe za ceno 10,9 milijona evrov, če bi kupec tako želel. 

V SDH ponavljajo, da so pri kakršnihkoli nadaljnjih vlaganjih v družbo omejeni zaradi pravil EU o nedopustnih državnih pomočeh, saj je MLM državno pomoč prejela že v letu 2015, in pojasnjujejo, da domnevne resne nepravilnosti v družbi, ki se nanašajo na upravo MLM (vodita jo Davor Šenija in Samo Iršič v odstopu) in o katerih so bili obveščeni, resno obravnavajo v skladu z internimi pravili. "Če bodo ugotovljene kakršnekoli nepravilnosti in kršitve, bo SDH ukrepal v skladu s svojimi pristojnostmi in bo po potrebi zadeve predal tudi drugim pristojnim organom."

Odzvali so se tudi mariborski Socialni demokrati, ki prvega moža SDH Žigo Debeljaka pozivajo k celovitemu pristopu pri reševanju Mariborske livarne, župana Saša Arsenoviča, podravske poslance, predsednika vlade in ministre pa k povečanju investicij v Maribor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta