Šestdeset let mariborske Snage: Začeli so s 77 delavci, danes jih je 277

Igor Selan
19.01.2021 17:07
Kljub težkim pogojem poslovanja bo Snaga poslovno leto 2020 verjetno končala v zelenih številkah, za letošnje leto pa načrtujejo okrog 200 tisoč evrov dobička. Letos praznujejo 60. obletnico obstoja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Snaga skrbi za odvoz odpadkov v Mariboru že 60 let. Foto: MOM
Mom

Mariborsko občinsko podjetje Snaga je včeraj praznovalo 60. obletnico obstoja, 19. januarja 1961 je bila namreč družba za ravnanje z odpadki in druge komunalne storitve vpisana v sodni register. Svoje poslovanje je Snaga pričela s 77 delavci, sedmimi vozili, dvema pisarnama in tremi garažami, medtem ko danes čisto okolje v mariborski občini in še sedmih okoliških vzdržujejo z 277 zaposlenimi in pri tem, kot zapišejo, sledijo sodobnim smernicam na svojem področju in trajnostnemu razvoju.

​Proslava na intimen način

​​Ob skrbi za odpadke Snaga sicer danes za več kot 30 občin oskrbuje tudi zapuščene živali v Zavetišču za živali Maribor, upravlja mariborske tržnice, vzdržuje zaprta odlagališča in upravlja male plinske elektrarne na Pobrežju in v Dogošah ter zaprto odlagališče nevarnih odpadkov v Metavi.

​Kot je povedal direktor Snage Franc Dover, so kljub epidemiji obletnico proslavili, a na zelo intimen način. "Zaposlenim sem predstavil poslovanje v lanskem letu in načrte za naprej, predvsem pa se jim zahvalil za dobro in predano delo v vseh teh letih. Dvema z najdaljšim stažem v podjetju in dvema, ki najdlje med vsemi nista izkoristila bolniškega staleža, sem se zahvalil tudi z manjšim darilom. Bilo je kar čustveno, tudi zato, ker je eden od dveh z najdaljšim stažem prav danes zaključil svojo delovno pot in odšel v zaslužen pokoj," je povedal Dover.

Snago letos čaka pomemben investicijski ciklus, predvsem prenova zastarelega avtoparka.
Igor Napast

Največja cokla avtopark

Kot je še povedal direktor Dover, v Snagi v prihodnost zrejo z optimizmom. Kljub številnim težavam bodo po doslej znanih podatkih lansko leto, kljub temu da je bila načrtovana izguba, zaključili v zelenih številkah: "Na pozitiven izid poslovanja sta vplivala predvsem uspešno zaprtje odprtih zadev in dosežena poravnava s podjetjema Kostak in Stadler, ki sta zgradili oziroma opremili sortirnico, kar štejem tudi za osebni uspeh. Ker nadzorni svet podjetja lanskega poslovanja še ni obravnaval, o konkretnih številkah trenutno žal še ne morem govoriti."

Franc Dover
Tadej Regent

​Direktor Snage je še poudaril, da so načrti podjetja za letos ambiciozni: "Pred nami je zahteven investicijski program, predvsem na področju obnove avtoparka, ki je naša največja cokla. Čaka nas tudi posodobitev informacijskega sistema z nadgradnjo poslovnih procesov, kot posledica prenosa zaposlenih na holding. Ob koncu leta pričakujemo pozitiven izid, a z določenim tveganjem. Trenutno namreč ne vemo, kakšne omejitve lahko prinese epidemija. Če ne bo prišlo do prevelikega odskoka pri rasti minimalne plače, načrtujemo dobiček v višini 200 tisoč evrov."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta