Skrita podražitev parkiranja, vozniki v Mariboru ogorčeni

Igor Selan Igor Selan
08.01.2020 18:49

Vozniki ogorčeni, ker morajo po novem pri plačevanju parkirnine v belih conah s pomočjo SMS-sporočil ali aplikacije Easypark plačati še 15-odstotno provizijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Plačilo parkirnine z aplikacijo Easypark je po novem zaradi provizije dražje od plačila na parkomatu. 
Andrej Petelinšek

Vozniki v Mariboru so v teh dneh doživeli hladen tuš. Ob tem, da so s trimesečno zamudo končno le začela veljati določila odloka o občinskih cestah, s katerimi se je čas plačljivega parkiranja podaljšal za dve uri, po novem se to plačuje med 8. in 19. uro in ne več med 8. in 17. uro kot doslej, je ob plačilu parkirnine v belih conah z SMS-sporočili ali aplikacijo Easypark treba plačati tudi provizijo. Ta znaša minimalno 10 centov oziroma 15 odstotkov od vrednosti parkirnine.

Andrej Petelinšek

Na pojasnila občine še čakamo

Kot sporočajo iz Marproma, ki upravlja bele cone, so odločitev o tem, da po novem provizijo namesto občine plačajo uporabniki sami, sprejeli na mariborski občini. Zanikajo pa, da o spremembi ne bi obveščali: "Informacijo smo vključili v obvestilo na Marpromovi spletni strani in facebook profilu, prav tako je to zapisano pri opisu belih con na spletni strani podjetja in na parkirnih avtomatih v belih conah. Ob tem so aktivni uporabniki aplikacije v minulih dneh že dobili sistemsko obvestilo o določenih novostih v belih conah, v teh dneh pa bo okoli 3000 uporabnikov aplikacije in 10.000 plačnikov preko SMS-sporočila prejelo še posebno obvestilo o plačevanju provizije." Kot še sporočajo iz Marproma, bodo v teh dneh Marpromovi nadzorniki parkiranja v belih conah voznikom začeli deliti tudi nove zloženke za bele cone, kjer bo prav tako zapisano, da provizijo plača uporabnik sam.
Na odgovore mariborske občine o tem, zakaj niso obveščali javnosti o podražitvi parkiranja, oziroma o tem, da provizijo plačajo uporabniki, še čakamo.

Povsod plača uporabnik, a izjeme obstajajo

Da imajo po vsej Evropi, kjer ponujajo svoje storitve, enak model, po katerem je uporabnik tisti, ki plača provizijo, pa sporočajo iz Easyparka. "S tem samo sledimo direktivi EU, pri čemer je naša politika, da v mestih ne omejujemo konkurence in damo možnost uporabnikom samim, da se odločijo, s katero storitvijo bodo plačali parkiranje. Mariborčani so gotovo seznanjeni, da v avstrijskem Gradcu za uporabo naše aplikacije prav tako plačujejo provizijo," pove Uroš Maklič. Pri tem zanika, da uporabnikov v Mariboru o tem niso obveščali, saj naj bi vsem poslali obvestila. "Maribor je šel v smeri, da uporabnik plača za toliko časa, kolikor potrebuje za parkiranje. S tem smo dosegli dva cilja, uporabnik lahko zdaj plačuje za krajše intervale, medtem ko na parkomatu te opcije nima, mesto pa dobi bistveno več prihodka, ker tisti uporabniki, ki so parkiranje plačali na parkomatu in denimo zamudili za deset minut, te razlike v glavnem ne bodo šli plačat, z našo aplikacijo pa lahko plačajo od koderkoli," še razlaga Maklič. Ob tem potrdi, da v nekaterih mestih v Sloveniji uporabnikom vendarle ni treba plačati provizije: "Vendar gre v tem primeru za manjša mesta, ki imajo zelo malo prometa in je bančnih stroškov bistveno manj. Hkrati gre tudi za mesta, kjer je prva ura parkiranja brezplačna."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta