Smučišča se 1. januarja odprejo za smučarje z negativnim testom na covid-19, na Pohorju smuka šele v soboto

Gr.G.
31.12.2020 17:20
Vožnja z žičniškimi napravami in smučanje bosta s 1. januarjem dovoljena osebam, ki bodo predložile negativni test na covid-19, piše v novem odloku o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju Slovenije, ki ga je danes sprejela vlada.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

23. decembra 2020 je bil v Uradnem listu RS objavljen odlok o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju Republike Slovenije, s katerim je bila določena prepoved obratovanja vseh žičniških naprav za prevoz oseb do 1. januarja 2021, po tem datumu pa dovoljeno obratovanje žičniških naprav upoštevaje priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje in pod pogojem, da upravljavec naprav zagotovi hitro testiranje (HAGT) v organizaciji pooblaščenega izvajalca na vstopni točki na smučišče. Vožnja z žičniškimi napravam oziroma smučanje je s 1. januarjem 2021 dovoljena osebam, ki predložijo negativni test na COVID-19, opravljen v Sloveniji in ki ni starejši od 24 ur, ter otrokom do vključno 12. leta starosti v spremstvu staršev. Odlok določa, da omejitev iz tega člena ne veljajo v primerih nujne oskrbe, medicinske pomoči, zaščite in reševanja.

Vlada je danes na dopisni seji sprejela nov odlok, ki je enak tistemu iz iz 23. decembra. Če torej upravljalec iz objektivnih razlogov ne more zagotoviti hitrega testiranja, sme uporabo žičniških naprav in prog dovoliti le osebam, ki bodo na smučišče prišle z negativnim testom na covid-19, ta pa mora biti opravljen v Sloveniji in ne sme biti starejši od 24 ur.

Andrej Petelinšek

Smučišča na Pohorju odpirajo v soboto

Na Mariborskem in Areškem Pohorju bodo žičniške naprave zagnali v soboto, 2. januarja 2021, so sporočili z družbe Marprom. Smučarji bodo morali ob nakupu dnevne ali poldnevne smučarske vozovnice na blagajni smučišča pokazati potrdilo, ki ni starejše od 24 ur. Potrdila lahko predložijo v kateri koli obliki, ki jih izdaja pristojna institucija, pooblaščena za testiranje (SMS sporočilo, izvid, potrdilo). Enak pogoj velja za vse, ki se bodo želeli peljati s krožno kabinsko žičnico, v kateri je obvezna uporaba kirurške maske, so pojasnili. 

Pri Marpromu bodo smučanje pod takšnimi pogoji zagotavljali, dokler ne dobijo drugačnih navodil.
Andrej Petelinšek

"Po zagotovilih pristojnih ministrstev naj bi že v ponedeljek izvajali brezplačne teste v vseh občinah po Sloveniji, v večjih tudi na več različnih mestih. Zaradi zakona o javnem naročanju, praznikov in časovne stiske testiranja na vstopnih točkah na smučišče ne bomo izvajali. Prav tako ovir za prehajanje občinskih meja za izvajanje smučarske rekreacije ni," pišejo pri Marpromu. Smučanje pod takšnimi pogoji pa bodo zagotavljali, dokler ne dobijo drugačnih navodil.

Smučarje vabijo, da se v drugi dan novega leta zapeljejo po Slemenu, Bejbiki, Stolpu, Vidcu in Partizanski na Mariborskem Pohorju ter po Ruški, Areški, Žigartu in Piskru na areškem delu. Smučišča in vse žičniške naprave, vključno s krožno kabinsko žičnico, bodo obratovali med 9. in 16. uro, od 17. do 19. ure pa bo gondola vozila vsako polno uro.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta