Sonček pripravil vseslovensko srečanje in praznovanje 40-letnice mariborskega društva

ŠTR
28.05.2022 03:00

V Centru Sonček v Vrtičah pri Zgornji Kungoti je vnovič potekalo vseslovensko srečanje Sončka - Zveze društev za cerebralno paralizo Slovenije. Za odlično vzdušje je poskrbelo več kot 600 udeležencev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gostje in organizatorji srečanja v Vrtičah, Lidija Šestak Zorič (skrajno levo)
Sonček Maribor

Prav vsak program, ki so ga v štirih desetletjih izpeljali v Sončku (Zveza Sonček pa štiri desetletja delovanja praznuje v letu 2023), je pomemben prispevek k vsem pridobitvam, ki danes omogočajo kakovostnejše življenje posameznikov s cerebralno paralizo in drugimi oviranostmi.

Pri organizaciji tokratnega dogodka so na pomoč priskočili tudi prostovoljci iz Anglije. Srečanja se je udeležila tudi mariborska podžupanja Alenka Iskra, predsednica Zveze Sonček dr. Jasna Murgel, prvi predsednik Društva Sonček Maribor in nekdanji predsednik Zveze Sonček Taras Poljanec, podpredsednica mariborskega društva in predsednica bralnega krožka Sončka Vasilka Prosnik in številni drugi. Kulturni in zabavni program je povezovala Urška Vučak Markež, komedijantka in igralka ter profesorica matematike. Za dobro vzdušje so poskrbela kulturno-umetniška društva okoliških mest, člani Nejc Grobelšek in Danijel Rode, 6pack Čukur, glasbena skupina Four Live Band.

Pomembna podpora lokalne skupnosti

"Vaš dolgoletni obstoj in odlično delovanje nam je približalo vaša prizadevanja in vaše delo, saj ni osebe, ki se ne bi vsaj enkrat srečala z vami, pa četudi je bil to zgolj nakup Sončkovega izdelka. Pomembno je, da vas lokalna skupnost podpira, in k temu si prizadevamo tudi v MO Maribor ter vas podpiramo prek naših občinskih razpisov," je dejala mariborska podžupanja Alenka Iskra. "S takimi dogodki želimo poudariti pomen Zveze Sonček kot nevladne organizacije in vseh društev za cerebralno paralizo ter kako je pomembno izvajanje programov, ki jih država sploh ne izvaja ali zgolj v obliki, ki je manj prilagojena potrebam uporabnikov. Deinstitucionalizacija je eno od področij, na katerem Slovenija zelo zaostaja za evropskimi standardi, kar se odraža na vseh področjih družbenega življenja - od socialnega varstva do zdravstva in šolstva. Ločevanje otrok s posebnimi potrebami na področju šolstva je treba odpraviti, Slovenija pa naj se končno vpiše na zemljevid držav, ki volilno pravico zagotavljajo vsem osebam - tudi osebam z invalidnostjo," pa je povedala dr. Jasna Murgel.

"Starši so pred štiridesetimi leti naredili velik in pogumen korak z ustanovitvijo društva v Mariboru. Odločili so se upreti diskriminatornemu, izoliranemu in odmaknjenemu položaju svojih otrok in odraslih s cerebralno paralizo, ki so bili po večini popolnoma odvisni od matične družine. Druga alternativa, ki so jo tedaj imeli starši, je bila institucija. Tedaj so bile postavljene osnove, ki jim še sledimo danes. Naše trenutno delovanje zaznamujeta deinstitucionalizacija in skupnostne storitve. Želimo, da osebam z različnimi oviranostmi ne bi bilo treba v institucije tudi takrat, ko starši ne bodo več zmogli ter da bodo z ustrezno podporo živeli v skupnosti," pa je menila predsednica mariborskega društva Lidija Šestak Zorič.

Dnevni center v Mariboru

Mariborsko društvo za cerebralno paralizo je bilo v register društev vpisano 9. decembra 1982, nastalo pa je na pobudo staršev in ob podpori zdravnikov dr. Erike Udovič Dovnik, Tarasa Poljanca, Tanje Plemenitaš, Angele Mitič, Marije Golob, Tatjane Radisavljevič, Božene Radolič, Franca Prosnika, Evgena Lutariča in Alenke Bezget. Njegov prvi predsednik je bil Taras Poljanec, od leta 2008 pa društvo vodi Lidija Šestak Zorič. Lani je Društvo Sonček Maribor za potrebe delovanja društva in osebne asistence najelo prostore na Glavnem trgu v Mariboru. Delno so jih obnovili in jih naredili uporabnikom dostopne. V teh prostorih je v začetku leta 2022 začel delovati dnevni center, ki ponuja različne dejavnosti po željah uporabnikov. "Naš cilj je v Mariboru vzpostaviti nov prostor, namenjen socialnemu vključevanju za uporabnike, ki si želijo novih dejavnosti oziroma nadgradnjo sedanjih storitev," pravi Lidija Šestak Zorič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta