Takšna so nova pravila za prevoze z žičnicami, gondolami in sedežnicami

Aljoša Peršak
18.12.2020 10:56
Nacionalni inštitut za javno zdravje je objavil higienska priporočila za preprečevanje širjenja okužbe s koronavirusom pri izvajanju prevoza potnikov z žičniškimi napravami. Kaj to pomeni za naprave na Mariborskem Pohorju?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sedežnica Pisker na Arehu bo lahko po novem sprejela tri smučarje.
Andrej Petelinšek

Nova priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) prinašajo spremembo pri opravljanju prevoza na žičniških napravah. Te lahko namreč obratujejo z nekoliko večjo zasedenostjo kot doslej, so sporočili iz Marproma. "Na Pohorju lahko sedežnica Pisker po novem sprejme do tri osebe, Poštela največ dve, Sleme in Stolp pa po eno. Izjema so osebe, ki živijo v skupnem gospodinjstvu ali so sicer v tesnih stikih," so pojasnili v Marpromu, ki bodo nova pravila uvedli z jutrišnjim dnem. Na krožni kabinski žičnici se lahko v eni kabini ob upoštevanju predpisane razdalje 1,5 metra naenkrat peljeta dva potnika, če ne živita v skupnem gospodinjstvu. Na vlečnicah pa se na enem sidru lahko pelje en smučar. Ostaja pa še naprej v veljavi prepoved prehajanja med občinami.

V mariborski gondoli se lahko v eni kabini naenkrat peljeta dva potnika, če ne živita v skupnem gospodinjstvu.
Igor Napast

NIJZ priporoča enojne vrste, uporabo talnih označb, usmerjevalnih stebričkov s trakovi ter ograj, s katerimi se določi smer gibanja oseb in prepreči križanja poti. "Priporočamo, da v času povečanega dostopanja na smučišče zagotovite večje število redarjev, ki opozarjajo obiskovalce na vzdrževanje medosebne razdalje," so zapisali na NIJZ.

Andrej Petelinšek

Na blagajnah, v vrstah in na zaprtih žičniških napravah ter sedežnicah, kjer se pelje več kot en potnik, je treba ves čas nositi obrazno masko. Izjema so otroci do vključno 5. leta starosti. "Obiskovalce prosimo za spoštovanje navodil nadzornikov na smučiščih in priporočil NIJZ, ki so dostopna na spletni povezavi www.nijz.si/sl/sproscanje-ukrepov-covid-19," so še zapisali v Marpromu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta