Terme Maribor: Direktorico odstavili, delavci se puntajo

Nina Ambrož Nina Ambrož
04.02.2022 02:00

Zakaj je odšla Jasna Bračun, ki je ruske Terme vodila le nekaj mesecev, kdo je njen naslednik Evgenij Kratzke in kaj se dogaja s hotelom Habakuk

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Tudi Hotel Piramida je na prodaj. 

Andrej Petelinšek

Terme Maribor, ki so bile nekoč ugledni in največji igralec na lokalni in med večjimi na nacionalni turistični sceni, svoj ugled izgubljajo že dlje časa. Potem ko so podjetje prevzeli Rusi - preko ciprske firme MB Dailyrates Management je lastnik ruski naftni velikan Gazprom - in so začeli odprodajati svoje paradne konje oziroma premoženje, zdravstveno- termalni center Fontana, hotel Bellevue na Pohorju in gostilni Štajerc ter Pri treh ribnikih v Mariboru, so se skrčile tudi njihove kapacitete. Začela se je doba dekadence. Podjetje z nekoč 500 zaposlenimi ima danes vsaj trikrat manj delavcev. Menjave direktorjev se vrstijo kot po tekočem traku. Lastniki in njihovi vodilni nameščenci se pred mediji zapirajo v hermetični molk že leta, a je očitno, da pod pokrovom vre. Vodenje Term Maribor je zapustila tudi generalna direktorica Jasna Bračun in spregovorila za Večer.

Direktorica se ni (vselej) strinjala

Njen odhod ni bil samoiniciativen. "Res je, s 3. februarjem na iniciativo lastnika zaključujem svojo pot v Termah Maribor," je dejala Jasna Bračun, do včeraj na položaju direktorice Term Maribor in direktorice odvisne družbe Habakuk Pohorje, kamor je bila imenovana sredi julija 2021. "Z lastnikom sva se v nekaterih točkah strinjala, pri nekaterih sva se razšla," je povedala, kaj je bil vzrok razrešitve. Dodala je: "Verjamem pa, da sva imela oba skupni cilj, in sicer poslovni uspeh družbe in zadovoljstvo gostov." Previdnost, ki veje iz njenega odgovora, bi lahko utrdila staro, že ob prejšnjih menjavah direktorjev očitno domnevo, da lastnik želi lojalnega poslušneža in da mu ni mar za kontinuiteto. V katerih točkah so se Bračunova in Rusi razhajali, je mogoče le ugibati.

Habakuk, paradni hotel Term Maribor, ki edini še ni na prodaj, obnavljajo že dve leti in pol. 

Igor Napast

Celjanka, ki odhaja po šestih mesecih in pol, je prišla v mariborske Terme iz kadrovske trdnjave ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška. Ta jo je v svoje Terme Olimia pripeljal za vodjo gostinstva iz Mlekarne Celeia. Preden je postala prva ženska Term Maribor, je nekaj časa delala v Hotelu Habakuk. Predana, strokovna, stroga, vendar odprta, so jo opisali nekateri sodelavci. Kje bo nadaljevala kariero, Jasna Bračun še ne ve, pravi: "Nisem še razmišljala o novi službi. Po odhodu iz Term Maribor se nameravam za nekaj časa posvetiti družini in svojim najbližjim ter se malo spočiti."

Andrej Petelinšek

Desna roka lastnika, ki obvlada video nadzor in avtomobile

Potrdila je informacijo, da vodenje Term z današnjim dnem prevzema Evgenij Kratzke. Nemški podjetnik ruskih korenin ni novinec v Termah, s podjetjem je povezan že dolgo. Po besedah Jasne Bračun "je predstavnik lastnika in njegova desna roka, z njim lastnik sodeluje pri različnih projektih že vrsto let". Kratzke ima v Münchnu registrirano podjetje za avtomatizacijo in video nadzor, marketing in servis za avtomobilsko elektroniko. Našo prošnjo za kakšno izjavo ali komentar o mariborski funkciji je zavrnil, češ da nima časa.

Tako še vedno ostaja neznanka, kakšno je stanje za goste zaprtega hotela Habakuk pod Pohorjem. Okrog objekta, ki ga prenavljajo že dve leti in pol, je gradbišče. Napovedanega blišča (še) ni videti. Otvoritev prenovljenega hotela, v katerem naj bi po načrtih arhitektov podjetja Plan B iz Maribora in studia Alexandra Krivitskija iz Moskve korenito spremenili interier, restavracijo, kuhinjo, del sob in bazen z velnesom, je bila napovedana že večkrat, nazadnje februarja lani. Zdaj se govori o spomladi letos. Vendar Jasna Bračun o tem ni želela govoriti, ker obnova Habakuka ni bila v njeni pristojnosti, je pojasnila. Tudi na vprašanja o načrtih lastnika, koliko namerava vlagati v zaposlene in objekte, če sploh kaj, je odvrnila: "Nisem več pravi naslov." Meni pa, da imajo Terme Maribor potencial, da spet postanejo eden najpomembnejših hotelirjev v regiji.

Igor Napast

Delavci na čakanju, marsikdo odšel, tudi v Avstrijo

Povedala je, da je "koronska kriza močno vplivala na poslovanje, vendar smo v času pod mojim vodstvom presegali zastavljene plane in delali zelo dobro." Zaradi pravočasne optimizacije delovnih procesov so se izognili dodatnih stroškov dela in ohranili delovna mesta, je poudarila. Preusmerili so se "v športni turizem in organizacijo športnih dogodkov, kar se odraža v vedno večjem številu prenočitev v mestnih nastanitvah. V zadnjih mesecih smo gostili številne državne in mednarodne športne dogodke, tudi ta vikend gostimo regionalno boksarsko ligo." Odstavljena direktorica s številkami ni želela operirati.

Ni skrivnost, da so te rdeče. Terme Maribor so leto 2020 zaključile s skoraj sedmimi milijoni evrov izgube in 1,5 milijona evrov prihodkov. Habakuk je zaprt, obisk v hotelih Piramida in Orel je skromen. Kristijan Lasbaher, predsednik Sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije, ki prihaja iz Term Maribor, opozarja, da "delavcem podaljšujejo pogodbe za čakanje na delo doma, čakajoči prejemajo 80-odstotno plačo. Marsikdo si je medtem našel službo drugje, tudi v Avstriji." Skrbijo ga menedžerske menjave in odsotnost vizije v podjetju. Plače so še redne, vendar vodstvo napoveduje zamik. Če ne bodo spoštovali roka za izplačilo plač - 18. v mesecu, Lasbaher napoveduje, da se bodo že naslednji dan začeli pripravljati na stavko.

Ali bo v Habakuk prišel Predrag Canjko?

Po podatkih iz virov blizu Term naj bi se v kratkem zgodilo še nekaj preobratov. Eden je ta, da naj bi bila Kratzkejeva vladavina na vrhu Term kratkoročna. Drugi preskok pa naj bi predstavljal Predrag Canjko, ki menda prihaja na enega izmed vplivnejših položajev v Habakuku. Mariborčan, ki obvlada sukanje na turističnem polju in ima pestre izkušnje. Delal je v Termah Dobrna, hotelih Špik in Primus. Do nedavnega, do 31. januarja, je bil direktor Term Snovik, je mogoče razbrati v Ajpesovem poslovnem registru. Canjko nam v kratkem telefonskem pogovoru informacije včeraj ni ne potrdil ne zanikal. A če bi sklepali po datumih, bi novica lahko držala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta